U podnožju dimnjaka kostolačkih termoelektrana nedavno je niklo naselje, popularno već nazvano „kineska četvrt“, namenjeno životu radnika iz Kine koji će ovde biti angažovani na osnovu međunarodnog ugovora između Srbije i najmnogoljudnije zemlje sveta. Naime, u Termoelektrani „Kostolac B“ do 2019. godine će biti izgrađen još jedan blok.

Ovo termoenergetsko postrojenje, čija će snaga biti 350 megavata, gradiće kineska kompanija CMEC. Ove godine sa svojim podizvođačima – dve kineske firme koje su u poslednjih godinu dana prisutne u Kostolcu, kao i sa kompanijama iz Srbije, CMEC će raditi revitalizaciju bloka B1 u TE „Kostolac B“, izgradnju novog sistema za odsumporavanje, izgradnju pristaništa na Dunavu i železničke pruge iz prve faze kreditnog aranžmana. Parcela koji poseduje TE „Kostolac B“, smeštena uz ogradu ovog energetskog objekta, ustupljena je na korišćenje kineskim partnerima. Na tom prostoru su izgrađeni stambeni objekti, zatim objekti u kojima će radnici provoditi slobodno vreme i gde će se hraniti, a u jednom delu će imati i pripremne radionice. Od planiranih šest stotina radnika, koliko bi trebalo da stigne do leta ove godine, trenutno ih je pedesetak, uglavnom inženjera, koji rade pripreme sa operativom kostolačke termoelektrane, sa ciljem da revitalizacija počne na vreme, 1. marta. -Veoma smo zadovoljni uslovima koje imamo u Srbiji. Postoje kulturološke i jezičke razlike, ali se prilagođavamo, rekao nam je Deng Kai Mao, glavni inženjer na projektima za prvu fazu kreditnog aranžmana. Zadovoljni smo komunikacijom i saradnjom sa inženjerima u TE-KO Kostolac. Oni su jako kooperativni i uvek nam izlaze u susret za sve što nam je potrebno, od prikupljanja dokumentacije do svih ostalih zahteva.

O odnosu sa lokalnim stanovništvom, ishrani i načinu na koji koriste slobodno vreme Deng Kai Mao kaže: -Nažalost, imamo vrlo malo prilike da komuniciramo i da se družimo sa lokalnim stanovništvom i naša je zajednica ovde prilično odvojena od njih. Naš posao je obiman i potrebno je dosta vremena da bi se on uradio, tako da imamo malo mogućnosti da sa lokalnim stanovništvom dolazimo u kontakt. Za naše radnike u ovom naselju uglavnom se sprema tipična kinesku hrana na koju su u svojoj zemlji navikli. Meso, povrće i sve one obične namirnice, koje su iste kao u Kini, koristimo iz Srbije, a specifične začine nabavljamo u Novom Beogradu u 70. bloku. Naviku da se u slobodno vreme bavimo sportom nismo promenili. U naselju imamo terene za basket i badminton, a kada je hladno vreme u prostorijama igramo i stoni tenis.

Kao što smo imali priliku da vidimo, gosti sa Kine su se potrudili da se u Srbiji osećaju kao kod kuće, jer uz domaće specijalitete u ishrani vezu sa domovinom održavaju i praćenjem kineskih televizijskih kanala preko satelita. Dragan Živić, direktor Termoelektrane „Kostolac B“, navodi da su partneri iz kompanije CMEC angažovali dve velike firme iz Kine kao podizvođače. -Ove firme su dovele svoje kadrove i to je prva ekipa koja je na terenu. Svakodnevno su u kontaktu sa našim vodećim inženjerima i tehnolozima iz TE „Kostolac B“ i jednim delom iz investicija. Takođe, po potrebi se sastaju i sa kolegama sa PK „Drmno“, zbog proširenja proizvodnih kapacteta kopa. Dva dana u nedelji su rezervisana za naše sastanke sa Kinezima, iako se viđamo svakodnevno na operativnim sastancima, na kojima se dogovaramo uz pomoć prevodilaca koje su Kinezi angažovali, a sa delom njihovih stručnjaka komuniciramo i na engleskom jeziku. Roba stiže iz Kine brodovima do Rijeke, a odande se transportuje do termoelektrane. Sa našim resursima i firmama sa kojima imamo ugovore olakšavamo transport i skladištenje pristigle opreme i materijala. Kineski partneri nas sada shvataju ozbiljnije nego na početku naše saradnje. Od marta će radno vreme biti 24 sata i nema sistema „lako ćemo“, već ćemo napraviti zajednički operativni tim, koji će neprekidno pratiti proces. Jedino dobro organizovani možemo stići do sinhronizacije bloka u planiranom terminu, 1. decembra 2014. godine, kao i do završetka ostalih planiranih poslova, istakao je Dragan Živić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari