Kineska donacija VS 1Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i ambasador Kine Li Mančang prisustvovali su danas svečanoj primopredaji kineske donacije u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“.

Vrednost doniranih sredstva, koja su tom prilikom predata na upotrebu Vojsci Srbije, iznosi sedam miliona juana, oko 900.000 evra, a reč je o 16 gumenih čamaca, isto toliko vanbrodskih motora, pet motornih sanki i deset prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava, koja će svoju namenu ostvariti u sve tri misije Vojske Srbije.

Nakon obilaska doniranih sredstava izloženih na poligonu kasarne, Đorđević i ambasador Li Mančang potpisali su Potvrdu o primopredaji vojne opreme.

Vučić je istakao da je reč o značajnoj donaciji za Vojsku Srbije od čega će jedan deo otići u Specijalnu brigadu, a ostatak u Rečnu flotilu.

Ponosan sam na činjenicu da smo uspeli da izgradimo tako prijateljske odnose sa Narodnom Republikom Kinom i da postanemo, iako brojčano mali narod, pouzdan i siguran prijatelj kineskom narodu kao što su oni nama uvek bili – dodao je Vučić.

Vrednost dosadašnjih donacija Kine, sistemu odbrane Srbije iznosi četiri miliona i devetsto pedeset hiljada evra, a očekujemo još jednu veliku donaciju – naglasio je ministar odbrane dodajući da velike zasluge za svu pomoć kineskog naroda našoj zemlji ima upravo ambasador Li Mančang, rekao je Đorđević.

Govoreći o donaciji, ambasador Li Mančang istakao da je ona izraz prijateljstva kineske armije prema srpskoj vojsci, podsećajući da kineski narod nikada neće zaboraviti učešće pripadnika Vojske Srbije na velikoj paradi u Pekingu, gde je pokazala snagu svog duha.

„Nastavićemo sa sličnom saradnjom, a ja očekujem da ćemo realizovati i drugu donaciju“, naglasio je kineski ambasador.

Vučić jerekao novinarima da je Vojska Srbije svakog dana sve opremljenija i najavio za septembar prezentaciju 1500 vojnika opremljenih najsavremenijom opremom, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari