Kineske vlasti su saopštile su juče da nemaju nikakvu informaciju o Edvardu Snoudenu, čoveku koji je obelodanio podatke o špijunskim aktivnostima na internetu u SAD.

S druge strane, šef američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Kit Aleksander izjavio je da je sporni program za nadgledanje komunikacije pomogao otkrivanju i sprečavanju nekoliko terorističkih napada.

Aleksander je preksinoć govorio u Senatu nekoliko sati pošto je Edvard Snouden, čovek koji je otkrio da NSA špijunira građane preko interneta, rekao da želi da se „bori protiv američke vlade na sudu“. Aleksander je demantovao tvrdnju Snoudena da na osnovu elektronske adrese može da čita svačiju prepisku, čak i predsednika SAD. Međutim, on je branio program, ističući da je neophodan. „Nekoliko desetina terorističkih akata je pomoću ovog programa sprečeno i ovde i u inostranstvu“, rekao je Aleksander i dodao da će za nedelju dana dati tačan broj pripremanih terorističkih činova koji su sprečeni.

Prema njegovim rečima, sistem prisluškivanja na internetu nazvan „Prizma“ igrao je ključnu ulogu da se spreči 2009. napad na njujorški metro, koji je hteo da organizuje Avganistanac Nadžibulah Zazi. Šef NSA izrazio je zabrinutost zbog načina na koji je Snouden došao do tih poverljivih informacija i dodao da će o tome biti pokrenuta istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari