Novi investicioni ciklus u Elektroprivredi Srbije započet je najavom vlade Kine da je odobrila kredit vredan 344 miliona dolara za revitalizaciju blokova B1 i B2 u Termoelektrani Kostolac, ukupne snage 700 megavata. O značaju tog posla za srpsku elektroenergetiku, a povodomi Dana rudara Srbije, razgovarali smo sa Draganom Jovanovićem, direktorom Privrednog društva Termoelektrane – Kopovi Kostolac.


Prema njegovim rečima, pored poslova revitalizacije na blokovima će biti ugrađen najsavremeniji sistem za odsumporavanje dimnih gasova, što je zakonska obaveza kao i infrastrukturni objekati za potrebe Privrednog društva Termoelektrane i Kopovi Kostolac. To će biti prva faza projekata sa kojima je preduzeće ušlo u pregovore sa kineskom stranom.

– Potpisivanjem kredita praktično će i otpočeti realizacija tog projekta koji će imati veliki značaj i za domaću elektro – mašinogradnju, obzirom da je od ukupnog projekta 47 odsto poslova i sredstava na raspolaganju Elektroprivredi Srbije, dok će 53 odsto realizovati kineska strana. Celokupni posao u prvoj fazi biće realizovan u narednih 30 meseci kako je precizirano u ugovoru – naglašava Jovanović.

On dodaje da je projekat revitalizacije veoma isplativ. Predviđeno je ulaganje u blokove kojima se produžava životni vek za 25 godina i koji će dati novih 60 megavata snage.

Isplativost projekta

– Samo sa tom dodatnom snagom u narednih 20 godina lako je doći do računice o isplativosti projekta. Prva faza kreditnog aranžmana, koji je najavljen da će biti odobren, iznosi 344 miliona dolara i to samo po sebi govori da je investiciono gledano reč o velikim sredstvima. Ovog momenta poslovno gledano za Kostolac znači što će iz tih sredstava finansirati i ekološki projekat koji smo u obavezi da uradimo i to će biti najveći projekat zaštite životne sredine koji je dosad rađen u Elektroprivredi Srbije. Reč je je o izgradnji kompletnog postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i revitalizaciji dva postojeća bloka snage 350 megavata. Skrećem pažnju da se ne radi o običnim revitalizacijama jer od izgradnje oba bloka nikada nisu radili projektovanom snagom. Nakon revitalizacije njihova funkcija biće poboljšana i oni će raditi sa 60 megavata većom snagom, odnosno dodatnom snagom, većom od projektovane. Time ćemo rešiti dva cilja, produžetak radnog veka blokova, ali i stvaranje nove energije neohodne elektroenergetskom sistemu Srbije. To je važan korak koji je činjen na ostvarenju ciljeva koje je kompanija zajedno sa EPS-om donela u okviru strategije razvoja – istakao je Jovanović.

Iz ovog kredita finansiraće se još dva važna infrastrukturna objekta. Jedan je izgradnja dvadeset kilometara železničke pruge za transport uglja i pristanište na Dunavu neophodno za dopremanje i transport vodenim putem transfera za odsumporavanje. Jovanović objašnjava da se takav kredit teško može dobiti na komercijalnom nivou sa tri posto fiksne kamate, pet godina grejs perioda i petnaest godina otplate.

– Sam investicioni zamah u Kostolcu svakako će bitno uticati i na život lokalne sredine. Pre svega, očekujemo dolazak dve hiljade radnika izvođača radova, koji će ovde raditi, trošiti i to bi trebalo da donese osnov da i ovaj kraj dobije na razvoju. Naravno, gradnjom novih kapaciteta otvoriće se i nova radna mesta – naglašava Dragan Jovanović.

Na pitanje u kojoj meri će ulaganja uticati na poslovanje TE Kostolac, Jovanović odgovara da će svakako relaksirati ulaganja iz sopstvenih sredstava, budući da kredit predviđa period otplate od 15 godina s grejs periodom od pet godina i fiksnom godišnjom kamatom od tri, što je dovoljan period da se konsoliduje finansijska situacija u Kostolcu. Kredit je pod preferencijalnim, a ne komercijalnim uslovima i ti uslovi su definisani samo za prvu fazu. O drugoj fazi tek će se otpočeti pregovori, naglasio je Jovanović. Druga posebnost ugovora je relativno visoko učešće vrednosti naše opreme i radova u celom aranžmanu. Od celog iznosa srpska strana bi mogla da potroši deo na domaćem tržištu bilo kroz angažovanje domaće elektromašinogradnje ili na izradu dela opreme, dok bi drugi deo bio potrošen na evropskom tržištu za nabavku specijalizovane opreme.

Proširenje kopa

Druga faza kreditnog aranžmana koja se odnosi na proširenje sadašnjeg Kopa „Drmno“ u proizvodnji sa devet na dvanaest miliona toga uglja godišnje i gradnju novog termoenergetskog bloka najmanje snage 350 megavata, Dragan Jovanović ističe da će Elektroprivreda Srbije realizaciju započeti u naredne tri godine bez obzira na to ko će biti investitor.

– Srbija ima potpisan predugovor s Kinezima za drugu fazu, ali iza toga ne postoji nikakav drugi dokument koji bi potvrdio da se taj posao radi s Kinezima. U opštem ugovoru konstatovali smo da bi ta druga faza mogla da počne 2014. godine. Da li će, međutim, ona biti realizovana s Kinezima zavisi od namera i koncepcije EPS-a i naše države, ali i kineske strane i njene spremnosti da u ovaj posao uđe pod preferencijalnim uslovima. Ima nekih naznaka da će biti teško da se i za drugu fazu dobije državni kineski kredit, već neka vrsta „mekog“ komercijalnog zajma. To su nešto bolji uslovi kreditiranja od evropskih, ali ne znam koliko bolji – pojašnjava Jovanović.

Energetski resursi Kostolca u centru su pažnje stručne javnosti u Srbiji obzirom da je pitanje energije pitanje budućnosti. Kako naglašava Jovanović Kostolac jeste značajno područje jer raspolaže izvesnim rezervama uglja koje mogu da jedan višedecenijski period obezbeđuju Srbiji električnu energiju. Paralelno sa sadašnjim projektima radi se i na istraživanju novih ležišta.

– Vizija Kostolca ide dalje što u ovom momentu predstavlja značajnu perspektivu razvoja. Kop „Drmno“ prema ispitanim rezervama ima još 320 mliona tona uglja. To je dovoljno rezervi da postojeći blokovi završe svoj radni vek po dinamci i planovima EPS-a od nekih 30 do 40 godina uz izgradnju još jednog bloka. Pored toga, istražujemo još jedno nalazište uglja, zapadni deo kostolačkog ugljenog basena ili kako ga nazivamo „Dubravica“. Prvi prelimnarni rezultati govore da u tom ležištu ima pola milijarde tona eksploatacionog uglja. Tamo ima preko milijarde geoloških rezervi. Naravno nije za zanemarivanje da je na tom ležištu negde oko 400 miliona kubika najkvalitetnijeg šljunka koji na tržištu ima veoma visoku cenu. Tu znači da postoje uslovi za instalaciju oko 1.000 megavata termoenergetskog kapaciteta, a to je još 50 godina eksploatacije – zaključuje Jovanović.

Šansa za domaću industriju

– Značaj investicionog ciklusa u Privrednom društvu Termoelektrane – Kopovi Kostolac može se sagledati kroz više aspekata počevši od potrebe produžetka radnog veka blokova, ali i kroz zamah koji će svakako ostaviti traga na domaćoj industiji i lokalnoj ekonomiji. Naime, očekivanja su da će uposliti i deo domaće industrije. Šta znači ova investicija ne samo za Kostolac već za ceo EPS može se zaključiti iz činjenice da nam je godišnji novo investiranja u privredno društvo u proseku deset miliona evra iz sredstava EPS-a. Onda se jasno može uočiti koliko je važno da u jednom aranžmanu dobijete 344 miliona dolara. Nema sumnje da će ovaj aranžman imati značajan uticaj i na druge privredne strukture u zemlji, jer, očekuje se u značajnoj meri upošljavanje i domaće elektro- mašinske industrije. Od ukupnog iznosa 53 odsto će isporučiti opremu ili izvršiti radove kineski partner. Na nama je da 47 odsto kreditnih sredstava utrošmo u realizaciju projekta angažovanjem firmi za koje seopredelimo u Kostolcu, odnosno EPS-u. Generalno gledano, ovo je prva faza. Ostaje druga faza od 780 miliona dolara namenjena za proširenje površinskog kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja godišnje i izgradnja novog bloka snage najmanje 350 megavata. Da li će taj pravac biti realizovan sa Kinezima i drugim investitorima ja ne mogu da tvdim, ali smo taj pravac trasirali. Iza ove prve faze otpočeće usaglašavanjai dogovori oko te druge faze – naglašava Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva Termoelektrane – Kopovi Kostolac.

Sanitetsko vozilo za ambulantu u Drmnu

Privredno društvo Termoelektrane – Kopovi Kostolac kupilo je nedavno sanitetsko vozilo koje će danas (subota) povodom Dana rudara i zvanično predati na upotrebu ambulantni na kopu „Drmno“.

Vrednost tog vozila, koje će dodatno unaprediti zdravstvenu zaštitu zaposlenih je oko tri miliona i 800.000 dinara. Sanitetsko vozilo je savremeno opremeljeno i između ostalog sadrži opremu za kiseoničku terapiju, defibrilator, EKG portabl aparat, aspirator, set za intubaciju, zatim reanimacioni šireći balon, mobilni set za kiseonik i komplet kragni za imobilizaciju vratnog dela kičme.

Početkom avgusta prošle godine moderno opremljena zdravstvena ambulanta na kopu „Drmno“ počela sa radom. Nakon prve godine rada ambulante taj potez kostolačke kompanije pokazao se kao potpuno ispravan, jer je doneo kvalitativni pomak u zaštiti zdravlja, a radnici se pored te ambulante mogu lečiti i u kostolačkom Domu zdravlja, dok se u narednim mesecima očekuje i opremanje još jedne ambulante u Termoelektrani Kostolac B. Na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu Akta o proceni rizika na radnom mestu u PD TE – KO Kostolac se i ove godine organizuju periodični lekarski pregledi zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom. Na lekarske preglede dosad je upućeno 2.418 radnika privrednog društva, kao i zaposlenih preko omladinske zadruge i po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Zaposleni u termoelektranama lekarske preglede obavili su u Domu zdravlja u Kostolcu i to u priodu od 8. aprila do 1. juna prema rasporedu koji je pripremila Služba za bezbednost i zdravlje na radu. Na preglede je upućeno 346 zaposlenih u TE Kostolac B i 362 zaposlena u TE Kostolac A. Za radnike na kopovima lekarski pregledi se prvi put obavljaju u Ambulanti kopa Drmno. Počeli su 4. aprila, ali zbog znatno većeg broja zaposlenih na kopovima koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, lekarski pregledi će trajati sve do kraja oktobra. Na kopovima je dosad pregled obavilo 156 radnika PK Ćirikovac i 833 radnika PK Drmno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari