Najverovatnije će Kostolac uskoro, kao što je bio i pre dve decenije, postati centar razvoja srpske energetike. Kineska nacionalna energetska korporacija CMEC odlučna je da u izgradnju nove termoelektrane u Kostolcu i realizaciju više projekat-paketa u narednih nekoliko godina uloži milijardu i 250 miliona dolara.

Pored izgradnje novog termobloka snage 350 megavata na lokaciji Termoelektrane „Kostolac B“, kineska nacionalna energetska korporacija finansiraće i kapitalne remonte i modernizaciju ovih termoblokova, projekat njihovog odsumporavanja i proširenja kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Povodom završetka pregovora poslovodstva Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ sa delegacijom kineske nacionalne korporacije CMEC u utorak u PD „TE – KO Kostolac“ održana konferencija za novinare. Reč je o realizaciju kreditnog aranžmana sa Republikom Kinom čija je vrednost 870 miliona evra, a kojim će biti finansirano priširenje kopa „Drmno“, izgradnja sistema odsumporavanja, revitalizavcija B1 i B2, kao i izgradnja novog termobloka od 350 megavata.

-Razgovore vodimo sa predstavnicima kineske kompanije iz oblasti vezanih za ovaj paket projekata. Sastanku su prisustvovali uvaženi profesori fakultetta, predstavnici Instituta, kao i predstavnici direkcija EPS- a i drugih privrednih društava iz okvira EPS- a, a sve sa zadatkom da što veći broj stručnjaka i autoriteta iz oblasti energetike uključimo u razgovore. Razgovori po našoj proceni teku dobro, a obzirom na obim, sadržinu i kompleksnost projekata za to treba puno truda, puno vremena i uključenje svih raspoloživih stručnih ljudi iz oblasti energetike. Danas smo u PD imali značajan sastanak u vezi sa razgovorima koje vodimo sa kineskom kompanijom „CMEK“, a u vezi sa realizacijom paketa projekata koji su nominovani za budući kreditni aranžman sa Narodnom Republikom Kinom. Razgovore na ovu temu smo započeli još aprila meseca prošle godine kao pripremu za razgovore na državnom nivou, to jest između predsednika naših dveju republika. Međudržavni sporazum između dva predsednika potpisan je 20. avgusta. Na bazi tog međudržavnog sporazuma Upravni odbor EPS- a doneo je odluku 13. novembra, kojom su definisani projekti koji će biti uključeni u ovaj kreditni aranžman i predložio Vladi RS da donese takvu odluku, što je i učinjeno 3. decembra. To je značilo da se može krenuti u realizaciju aranžmana sa NRK u četiri energetska projekta vezana za Termoelektrane i kopove Kostolac i ti projekti su nominovani sa budžetskim iznosom od 850 miliona evra. Na bazi te odluke Vlade RS, potpisan je predugovor sa kineskom kompanijom „CMEK“, koju je nominovala kineska država, odnosno, njihov Trgovinski komitet zvanično preko ambasade NRK u Srbiji. U tom predugovou smo nominovali projekte o kojima ćemo razgovarati i današnji razgovori su logični nastavak tih predugovorenih obaveza.

-Pre dvadesetak dana je uz saglasnost Republičke Vlade upućena zvanična aplikacija za kredit Eksim banci od strane Ministarstva finansija RS i na bazi svega toga zadatak PD „TE- KO Kostolac“ i EPS- a jeste da kroz tehničke i komercijalne razgovore dovede do pripreme i potpisivanje komercijalnih ugovora koji bi bili osnova i zadnja podloga za zaključenje kreditnog aranžmana sa NR Kinom.

-Taj je aranžman predugovorima definisan na ukupno 1 milijardu i 260 miliona dolara ili 870 miliona evra, prema aktualnom kursu.

-Razgovori o izgradnji novog bloka i proširenju kopa „Drmno“ zahtevaju angažovanje svih tehničkih i tehnoloških resursa koje imamo u Srbiji, jer ovo je investicija koja se nije u Srbiji izvodila dugi niz godina.

-Ovaj paket projekata čine revitalizacija postojećih blokova B1, B2, izgradnja kompletnog postrojenja odsumporavanja na termoelektrani Drmno, proširenje kopa „Drmno“ na kapacitet od 12 miliiona tona godišnje proizvodnje i izgradnja novog energetskog bloka, naglasio je Dragan Jovanović, direktor PD TE- KO Kostolac.

Na konferenciji za novinare govorio je i Gu Feng, šef koneske delegacije.

-Ovo je četvrti put da boravim u Srbiji. Ja i moje kolege veoma cenimo Srbiju. Smatramo da je Srbija jedna od najlepših zemalja. Između Srbije i Kine postoji veliko prijateljstvo, koje osećamo od naših srpskih kolega. Zaista smo veoma zadovoljni što imamo priliku da sarađujemo sa kolegama iz Kostolca. Veoma cenimo ovaj paket projekata. Ovo puta smo doveli gotovo sve stručnjake koji su radili za elektranu. Znamo da je TE Kostolac jedna od najjačih u Srbiji. Otuda, smatramo da postoji čvrsta osnova za realizaciju ovog paketa projekata. Obavezujemo se da ćemo raditi što efikasnije i dalje kako bismo što pre potpisali ugovore i realizovali to što je ugovoreno, naglasio je Feng.

Pomoćnik direktora Direkcije za strategiju i investicije EPS- a, Slobodan Mitrović smatra da ovim projektom počinje novi investicioni ciklus u Elektroprivredi Srbije.ciklus

– Ovaj projekat je multidisciplinarni i kompleksan obzirom da sadrži tri faze, odnosno tri kategorije posla. Jedna od kategorije posla je revitalizacija, druga izgradnja objekata za odsumporavanje i treća izgradnja novog bloka sa izgradnjom opreme za postizanje proizvodnje kapaciteta kopa sa 9 miliona na 12 miliona tona. Direkcija za strategiju i investicije će dati maksimalnu podršku sprovođenju ovog projekta u izradi i prostorno planskoj dokumentaciji i investiciono tehničkoj dokumentaciji, ali moramo da budemo svesni, mora nam biti jasno da će ovaj projekat obzirom po svojoj obimnosti a i po svojoj vrednosti tražiti maksimalno angažovanje, maksimalnu požrtvovanost osoblja koje radi u Kostolcu. I ne samo osoblja u Kostolcu iz Elektroprivrede, nego i podršku svih nadležnih ministarstava, kao što je Ministarstvo rudarstva i energetike, kao što je Ministarstvo finasija jer samo tim načinom, podrškom svih naučnih institucija čiju smo podršku ovde već danas videli, kao što su fakulteti, instituti jer mislim da je ovaj projekat vredan apsolutno pažnje svih onih koji mogu dati doprinos u njegovoj realizaciji i da samo tako možemo doći do cilja i zadatka koji smo u ovom trenutku postavili Elektroprivredi Srbije i Kostolcu, a da tako možemo doći do krajnjeg cilja.

-Moram da pohvalim poslovodstvo EPS- a i TE- KO Kostolac u smislu angažovanja nas stručnjaka koji se bavimo specijalizovanim delovima postrojenja koja se ovde ugovaraju. Drago mi je da je nauka uzela svoje učešće u odlučivanju o realizaciji ovog paketa projekata, rekao je ispred stručnog tima dr Titoslav Živanović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Na leto potpisivanje kreditnog aranžmana

-Naša je obaveza da pokušamo da sprovedemo ove dogovore na način da negde na leto dođe do potpisivanja ovog kreditnog aranžmana, čime bi se već za ovu godinu stvorili uslovi da se revitaliztacija bloka B“ realizuje i finansira iz domena ovog kreditnog aranžmana. Uslovi kreditnog aranžmana, o kojem se još uvek pregovara, odnosi se na kredit sa tri posto kamate, sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od petnaest godina. To je kredit sa tzv. Koncesionim uslovima kineske državne banke i mi se nadamo da ćemo ceo aranžman dobiti u ovakvom obliku za ceo paket projekata. Ali, o tome će se još uvek voditi razgovori. Za sada odluka Vlade RS je da se uđe u razgovore o kreditnom aranžmanu po uslovima koje sam upravo pomenuo, naglasio je direktor Jovanović.

Pohvale EPS- a Kostolčanima

Direktor Direkcije za proizvodnju EPS- a Boško Buha pohvalio je svoje domaćine i naglasio da Elektroprivreda Srbije mnogo očekuje od ovog paketa projekata.

Mi iz Direkcije očekujemo, naročito od ova dva prva projekta, to su revitalizacija blokova B1 i B2, prve efekte, koji bi se ostvarili u tome što bi se proizvodnja električne energije u Kostolcu još više povećala. S tim što moram da istaklnem da Kostolac sve bolje i bolje radi. Rezultati su odlični i u prošloj godini i u prva tri meseca tekuće godine. Očekujemo da posle ove dve revitalizacije, koje su prve na redu, termo sektor, zajedno sa Obrenovcem, koji takođe odlično radi, izađe negde i preko 26 milijardi kilovat sati. Prošle godine, što se nastavlja i u ovoj, smo imali rekordnu proizvodnju od 25 milijardi kilovat sati. Naravno i ostali projekti u ovkiru ovog paketa, naročito izgradnja novog bloka, apsolutno su od velikog značaja za EPS, pogotovu što su termini takvi da smatramo da će on biti prvi blok koji će se pojaviti kao novi blok, koji bi nam omogućio da još pouzdanije upravljamo elektroenergetskim sistemom i omogućio bi nam čak i neki izvoz. Ovom prilikom izražavam svu moju podršku i podršku poslovodstva EPS- a, napomenuo je Buha.

Prekoplanska proizvodnja u prva tri meseca

Na Površinskom kopu ,,Drmno“ u protekla tri meseca iskopano je 2.350.000 tona uglja što je za oko 12 procenata više od plana za isti period. U isto vreme, Termoelektrane su proizvele milijardu i 590 miliona kilovat- sati električne energije što je za vise od 14 procenata iznad plana za pomenuti period.

Posao decenije

Da je reč o poslu decenije, ne samo za Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, već i za Elektroprivredu Srbije, potvrdio je i Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije na otvaranju medunarodnog savetovanja energetičara na Zlatiboru.

-Revitalizacija postojećih kapaciteta i izgradnja novog termobloka u Kostolcu biće najveca proizvodna investicija u poslednjih 20 godina“. Od kraja 80- tih godina prošlog veka, kada su u pogon uključeni blokovi Termoelektrane „Kostolac B“, srpska elektroprivreda u protekle dve decenije nije izgradila ni jednu elektranu. I eto slučajnosti, baš na lokaciji ove Termoelektrane, pripremama za izgradnju trećeg termobloka poćeće nova etapa razvoja srpske elektroprivrede.

Značajno je pomenuti da će učešće inokomponente, a u njoj će biti zastupljena i domaća mašino i elektrogradnja, iznositi 49 procenata od ukupne finansijske vrednosti posla koji će, sudeći po dodosadašnjem toku pregovora, najverovatnije biti poveren kineskoj nacionalnoj energetskoj korporaciji. Pripreme za kapitalne remonte blokova Termoelektrane „Kostolac B“, imajući u vidu da on na bloku B- 2 počinje prvog juna, najdalje su odmakle. Iduće godine najavljuje se, čak i nešto širih razmera, kapitalni remont sa modernizacijom pojedinih postrojenja na bloku B- l. Za dve godine, najverovatnije, mogli bi da počnu i radovi na uvođenju sistema odsumporavanja ovih blokova, kao i intenzivne pripreme za realizaciju najznačajnijeg projekat paketa- izgradnju novog termobloka na lokaciji Termoelektrane „Kostolac B“. Realizacija ovih investicionih projekat paketa, biće svakako zamajac razvoju srpske privrede. Č. Radojčić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari