Kineski radnik koji je pre dve noći napadnut na Starici zbrinut u majdanpečkoj bolnici 1Rukovodstvo Jinšana u poseti povređenom radniku/Foto: SZC

U noći između 24. i 25. septembra, za sada neidentifikovana lica napala su četrdesettrogodišnjeg Zhao Deminga, radnika podizvođačke firme „Jinšan“, koja za Ziđin izvodi radove na majdanpečkom „Severnom reviru“. Kineski radnik zbrinut je na na Odeljenju hirurgije bolnice u Majdanpeku.

Povređeni radnik Zhao Deming je u vreme napada bio na radnom mestu, u kabini bušalice na „Severnom reviru“ oko koje su se pojavila tri maskirana i naoružana muškarca, navode nadležni u kompaniji Ziđin.

Kako još saznajemo od nadležnih, povređeni radnik zbrinut je na Odeljenju hirurgije u bolnici u Majdnapeku, nakon što je pre dve noći napadnut na radnom mestu.

Kineski radnik je, prema rečima hirurga dr Velimira Tomića, primljen i sanirane su mu povrede, ali je u stabilnom stanju i vidno je uplašen.

-Bila je noć, možda je ih je bilo i više, ali ja sam video trojicu. Imali su kapuljače i maske na licu, sa prorezima oko očiju. Bio sam prestravljen jer su bili naoružani, u rukama su držali metalne šipke, upaljen brener i pištolj. Shvatio sam da od mene traže da napustim kabinu bušalice, što sam i uradio. Dok sam izlazio iz kabine, počeli su da me udaraju i ja sam pao sa platforme visoke deset metara i pobegao da spasem živu glavu. Prestravljen sam, imam noćne more od tada – ispričao je Deming.

Kineski radnik koji je pre dve noći napadnut na Starici zbrinut u majdanpečkoj bolnici 2
Zapaljena bušalica/ Foto: SZC

Prema njegovim rečima, napadači su ga pretukli i potom zapalili i uništili bušilicu kojom je upravljao.

Kako navode u Službi za odnose sa javnošću kineske kompanije Ziđin, Zhao Deming je vidno uplašen i zbunjen zbog onoga što ga je snašlo u „prijateljskoj zemlji“, a uplašene su i sve njegove kolege, koje ga danonoćno zovu i raspituju se za njegovo zdravlje.

-Mi smo obični radnici, koji su u Majdanpek došli da rade jer su Srbija i Kina „čelični prijatelji“. Međutim, posle ovoga što mi se dogodilo, strahujem za svoju bezbednost i više se ne osećam sigurno. Čujem da su i naše kolege iz Srbije veoma uplašene i da se, posle ovog najnovijeg incidenta, boje da dolaze na posao. Zato se nadam da će Vlada Srbije i njene institucije brzo reagovati i učiniti sve da se ovo više nikada ne ponovi – kazao je Deming.

Radnik „Jinšana“ dva dana nakon nemilog događaja, ima bolove u grudnom košu, desnoj šaci i u predelu slabine.

-Rane će zarasti, mašina će se popraviti ili će se kupiti nova, ali ovaj osećaj teskobe i panike ne znam kada će proći. Želim da nastavim da radim, ali me je strah. Zato se nadam da će počinioci vrlo brzo biti privedeni i da se ovako nešto više nikada neće ponoviti – kazao je napadnuti radnik.

Radnika su danas u bolnici posetili predstavnici Ziđina i njene podizvođačke firme „Jinšan“, a menadžment dveju kineskih kompanija u Majdanpeku organizovao je i zbor za kineske radnike, kako bi pokušali da ih umire i ohrabre da nastave da rade, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Ziđina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari