Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između kineske elektroenergetske korporacije CNEEC iz Pekinga i Grada Zrenjanina otvaraju se mogućnosti za ulaganja u oblasti kargo-centra, industrijske zone i u oblasti zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije, istaknuto je u zrenjaninskoj Gradskoj kući prilikom susreta dve delegacije. Razlozi za investiranje su politika kineske vlade da se prekobrojna industrija izmešta iz Kine, drugi je trenutak u kom se Srbija nalazi, njena potreba za reindustrijalizacijom i brzim razvojem i treći, očekivani ulazak Srbije u Evropsku uniju, naveli su prvi ljudi kompanije „Sinomach-CNEEC-CNEETC“, koja posluje u 40 zemalja sveta.

– Kineska korporacija jedna je od najvećih kineskih kompanija i među 200 najvećih na svetu. Realizuje velike projekte u oblasti energetike, ali i veoma veliki broj manjih projekata, sličnih onima koje je i Zrenjanin naveo kao neke svoje prioritete u budućnosti – solarne elektrane, elektrane na biogas, prečišćavanje otpadnih voda, prerada otpada. Razvijanje jedne industrijske zone naše kompanije u Srbiji potrebno je da odmah prati i jedan skladišni kargo-centar, a Zrenjanin je upravo to ponudio kao projekat. Tako se kombinuju mogućnosti za naš nastup u Srbiji i nadam se brzoj realizaciji planova i uspehu naše međusobne saradnje – objasnio je Li Čengje, potpredsednik CNEEC.

Kineska korporacija, kako je objašnjeno, sastavljena je iz tri srodne inženjerske celine – mašinske industrije, elektroenergetske oblasti i elektroenergetsko-tehnološke oblasti i u državnom je vlasništvu.

– Saradnja će se razvijati u tri pravca, veliki kargo-centar u blizini Begeja, u koji će biti uključeni i aerodrom i deo industrijske zone. Drugo, naši prijatelji iz Kine zainteresovani su za 100 hektara industrijske zone, u koju bi dovodili svoje privrednike, odnosno kompanije iz Kine, a treća oblast je saradnja u okviru zaštite životne sredine i energetike. Veliko mi je zadovoljstvo što su kineski partneri prepoznali Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

Memorandum obuhvata period od pet godina. Pored Zrenjanina, ova kompanija planira investiranje u opštini Ub, gde je najavljena izgradnja tehnološkog parka, pogona i stambenog kompleksa u tom mestu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari