Iako su ekonomska pitanja najavljena kao glavna tema jednonedeljne posete potpredsednika SAD Džoa Bajdena Japanu, Kini i Južnoj Koreji, fokus je stavljen na pitanje kineske protivvazdušne zone koja se delimično prostire nad ostrvima oko kojih se Peking spori sa japanskim vlastima. Ipak, Bajden je u Pekingu pohvalio kineskog lidera Si Đinpinga rečima da veruje u to da je Si „iskrena i konstruktivna osoba“, prenose agencije.

Iako ni Bajden ni Si ni u jednom trenutku novinarima nakon sastanka nisu pomenuli nedavno uspostavljenu zonu protivvazdušne odbrane Kine, američki potpredsednik je istakao da odnosi između Vašingtona i Pekinga treba da budu zasnovani na poverenju, dok je kineski predsednik rekao da međunarodna situacija i region prolaze kroz duboke i kompleksne promene.

Bajden je ranije, tokom susreta sa potpredsednikom Kine Lijem Juančaom, izjavio da dve zemlje moraju da prošire „praktičnu saradnju“. Bajden će danas razgovarati i sa premijerom Lijem Kećiangom.

Bajden je tokom posete Tokiju izrazio „duboku zabrinutost“ zbog uspostavljanja zone i kritikovao to što Kina želi da promeni status kvo. Takođe, uoči njegove turneje po Aziji, Vašington je ponovio da je posvećen dugoročnom bezbednosnom savezu s Tokijom kojim su SAD obavezane da u slučaju napada angažuju svoje trupe da brane Japan. Zbog toga kineski dnevni list Čajna dejli u svom uvodniku tvrdi da je Vašington „očigledno stao na japansku stranu“. Portparol kineskog ministra odbrane Geng Janšeng je nedavno izjavio da zona nije usmerena protiv određene zemlje ili mete, kao i da „sigurno“ ne predstavlja pretnju prema bilo kojoj državi ili regionu.

Do rasta napetosti je došlo pošto je Kina u novembru uspostavila Vazdušnu odbrambenu identifikacionu zonu (ADIZ) u Istočnom kineskom moru, koja se delimično prostire i iznad teritorija oko ostrva koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoju. Ta sporna ostrva su pod upravom Tokija, ali Kina na njih polaže pravo. U proteklih nekoliko nedelja letelice Južne Koreje, Japana i SAD prolazile su kroz kinesku zonu bez prijavljivanja Pekingu. Tokio i Seul su, međutim, naložili svojim nacionalnim avio-kompanijama da ne ignorišu zahtev Pekinga. SAD su, s druge strane, zauzele drugačiji stav, te su svoje avio-kompanije savetovale da obaveste Peking o svojim koordinatama da bi bile bezbedne, ali su upozorile da ne odobravaju uspostavljanje zone.

Bajden se tokom jučerašnjeg obilaska odeljenja za izdavanje viza u američkoj ambasadi u Pekingu zahvalio onima u redu koji čekaju da posete SAD i rekao da se nada da će shvatiti da se „inovacije mogu dogoditi jedino kada se slobodno diše, stoga izazovite vladu, nastavnike, verske lidere“. „Deca u Americi se nagrađuju, a ne kažnjavaju kada osporavaju status kvo. Jedini način da napravite nešto novo je da razbijete kalup onoga što je staro“, rekao je Bajden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari