Najmanje dva državljana Kine su ubijena, a više od sto ih je ranjeno ove nedelje u antikineskim neredima u Vijetnamu, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

 „Kineska vlada pridaje veliki značaj situaciji i duboko je zabrinuta zbog nasilja u Vijetnamu“, rekla je portparolka kineske diplomatije, navodeći da tačan bilans povređenih i stradalih u neredima tek treba da bude potvrđen. „Nastavićemo da ulažemo zvanične proteste različitim kanalima koji su nam na raspolaganju“, dodala je ona.

Vijetnamski premijer Ngujen Tan Dung apelovao je na građane da pokažu patriotizam i „odbrane suverenitet zemlje“, ali da se uzdrže od nasilja.

Napetost između Kine i Vijetnama nedavno je porasla pošto je Peking ovog meseca postavio naftnu platformu u oblasti Južnog kineskog mora nad čijim suverenitetom se dve zemlje spore. Osim napetosti između mornarica dve zemlje, čiji brodovi danima kruže oko platforme, atmosfera zaoštrenih odnosa prenela se i na kopno, pa je u Vijetnamu održan niz antikineskih protesta.

Kina je pozvala Vijetnam da „odmah okonča svako nasilje i obezbedi da se takvi događaji više ne ponove“.

Filipinci i Vijetnamci okupili su se juče u Manili na zajedničkom protestu. Uzvikujući „Kina napolje“, više od sto Filipinaca i Vijetnamaca protestovalo je ispred konzulata Kine noseći transparente sa natpisima na kojima se Hanoj i Manila pozivaju da „ujedine snage“ protiv Pekinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari