Proteklog vikenda je u Bijelom Polju boravila zvanična kineska delegacija, sa ciljem uspostavljanja privredne saradnje između Kine i Bijelog Polja. Kinezi su posebno zainteresovani za saradnju u proizvodnji flaširane vode, zdrave hrane i drvne industrije. Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić je upoznao Kineze da je nedovoljno razvijena eksploatacija mineralne vode za piće u Bijelom Polju, čime se bavi fabrika „Rada“, kapaciteta 50 miliona litara godišnje.


– Za sada su planovi korišcenja kapaciteta 20 odsto od mogućeg, usljed neobrađenog tržišta za ovu proizvodnju. Takođe, postoje indikacije o mogućnosti korišćenja termalnih voda na izvorištima kisjelih voda u Nedakusima, gdje se vrše dubinska istraživanja, a koje bi se koristile za toplifikaciju grada kao i za podizanje objekata zdravstvenog odnosno banjskog turizma, kazao je Žurić.

Goste iz Kine predvodio je ambasador u Crnoj Gori Ži Žaolin, koji je istakao da je saradnja u pomenutim oblastima izvjesna. „Ja sam siguran da ce se saradnja između Kine i Bijelog Polja ostvariti i da ce privrednici iz Kine i Bijelog Polja naći zajednički interes“, kazao je Žaolin. S obzirom da su Kinezi zainteresovani i za drvopreradu, Žurić ih je upoznao i sa tim da je pod šumama opština ima 47 400 hektara ili 51,3 odsto povrsine, a da je bruto drvna masa oko 50.000 metara kubnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari