Zajedno s predsednikom opštine Leskovac dr Vladanom Marinkovićem uspeli smo samo u poslednjih dvadesetak dana da obezbedimo oko 420 miliona dinara za realizaciju nekoliko važnih projekata U Leskovcu, rekao je u susretu sa direktorima i novinarima Slobodan Kocić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga, dodajući da je 2007.

Zajedno s predsednikom opštine Leskovac dr Vladanom Marinkovićem uspeli smo samo u poslednjih dvadesetak dana da obezbedimo oko 420 miliona dinara za realizaciju nekoliko važnih projekata U Leskovcu, rekao je u susretu sa direktorima i novinarima Slobodan Kocić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga, dodajući da je 2007. godina bila teška, ali ipak dovoljno podsticajna za brži razvoj juga Srbije.
Po njegovoj oceni, tri ključna infrastruktorna objekta u Leskovcu su Vodosistem Barje, koji bi trebalo da bude završen u 2008. godini za čiju završnu fazu realizacije je obezbeđeno 185 miliona dinara, a taj program je kandidovan i kod NIP. Drugi projekat je reciklažna sanitarna deponija Željkovac, a treći je centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.
– U oblasti poljoprivrede treba pomenuti dva značajna programa – agrobiznis centar i navodnjavanja putem dubokih arterijskih bunara velikog kapaciteta – rekao je Kocić.
Među vredne objekte svakako treba spomenuti gradnju škola u Bratmilovcu i Barju, ali i renoviranje, odnosno adaptaciju i više drugih obrazovnih institucija.
Investitori s Kipra obezbedili su čak 2,8 miliona evra za otvaranje 1.400 novih radnih mesta. Utvrđena je i dinamika zapošljavanja u konfekciji „Inkol“, koju je firma sa Kipra uzela u zakup. Svečano otvaranje te fabrike predviđeno je za 14. januar, a prema najavama načelnika Kocića, tom događaju će prisustvovati i Boris Tadić, predsednik Republike Srbije.
– Realno se može očekivati da Kiprani kompletnu proizvodnju iz Rumunije presele u Leskovac, a u ovom trenutku najveći problem je obezbeđenje prostora, jer grad ne poseduje dovoljno komunalno opremljenog zemljišta – konstatuje Kocić.
Narednih godina Leskovac će dobiti najsavremeniju hladnjaču na jugu Republike. Holandska firma „Sonder janser“ već je kupila zemljište nedaleko od preduzeća „Mesokobinat“, gde bi hladnjača trebalo da bude sagrađena. Investicija je vredna 3,5 miliona evra, a do posla će doći najmanje pedeset radnika.
Načelnik Kocić ocenjuje da su ozbiljni razvojni koraci učinjeni u opštini Vlasotince, gde je pristigao kapital iz Italije i Nemačke, ali situacija nije nimalo povoljna u Lebanu, Bojniku i Medveđi.
– Opština Crna Trava je „carstvo“. Potencijal koji ima ta sredina u oblasti drvne industrije i šumskih plodova zaista je vredan pažnje. Uz domaćinsko poslovanje, Crna Trava ima sve mogućnosti da bude razvijeni mali grad. To bi pomoglo sprečavanju daljeg iseljavanja iz tog dela Srbije – rekao je Kocić.
Po oceni načelnika Jablaničkog upravnog okruga 2008. godina će biti vreme velikih investicija. Očekuje se, takođe, da će doći i do nove organizacije lokalne samouprave, odnosno da Leskovac dobije status grada i da se vrati raniji opštinski status i Grdelici, Brestovcu i Vučju, koji su imali do sedamdesetih godina proteklog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari