Usled dugotrajnih padavina, nivo vodostaja većine reka u Srbiji juče je bio u porastu. Morava je poplavila oranice, ali domaćinstva nisu bila ugrožena. Zapadna Morava se izlila zbog čega je put Grdica – Oplanići bio zatvoren za saobraćaj, a padavine su izazvale odrone na Ibarskoj magistrali, prema Goču.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić istakao je juče da su pripadnici Sektora u pripravnosti, ali je dodao da se ne očekuju padavine većih razmera. Prema njegovim rečima, cela Srbija je prepuna vode, jer je od početka godine bilo više kišnih dana nego što je uobičajeno.

– Padavine traju mesecima. Sve je prepuno vode i zato smo u pripravnosti. Poplave ne prete, bar ne u meri kao krajem januara i početkom februara, ali je potreban oprez – naglasio je Marić. On je dodao da su ekipe Sektora, zbog najavljenih padavina tokom ovog meseca, u stalnom kontaktu sa preduzećem Srbijavode i EPS-om. Prema njegovim rečima, u saradnji sa lokalnim samoupravama prate se vodostaji i organizovana su dežurstva.

– Ukoliko bude bilo potrebe, reagovaćemo pravovremeno i evakuisati stanovništvo. Za sada nema takvih prognoza, ali zabrinjava i porast broja klizišta u Srbiji, izazvanih ovakvim vremenom – ukazao je Marić.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) saopštio je juče da će se vodostaj na Južnoj Moravi i gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava. Slaba kiša i sneg u nižim planinskim predelima mogu se očekivati u naredna dva dana, a kako najavljuju u RHMZ, od četvrtka nas očekuje sunce i više temperature.

 

Odron zaustavio saobraćaj u Grdeličkoj klisuri

Više od tri sata trajao je juče prekid na magistralnom putu Niš – Vranje, zbog odrona zemlje u Grdeličkoj klisuri u kome je jedno vozilo bilo zatrpano, ali na sreću nije bilo povređenih. Intervencijom mehanizacije Preduzeća za puteve iz Vranja, saobraćaj je tokom prepodneva normalizovan, ali su vozila naizmenično propuštana u oba pravca. Prema podacima vranjske policije, tokom jučerašnjeg dana normalizovan je i saobraćaj na lokalnom putu Vladičin Han – Garinje, koji je bio u prekidu zbog odrona većih razmera. V.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari