Henri Kisindžer, vatreni zagovornik otopljenja odnosa između rivalskih država u hladnom ratu tokom Niksonove ere, vratio se na političku scenu nakon što su se pojavili navodi da ga je predsednik SAD Barak Obama poslao u Moskvu da zadobije podršku vlade Vladimira Putina za inicijativu o nuklearnom razoružanju.

Kako se navodi u britanskim medijima, 85-godišnji bivši američki državni sekretar održao je tajne pregovore s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u decembru. Prema rečima zapadnih diplomata, tokom dvodnevnih razgovora, Kisindžer se dodvoravao ruskim zvaničnicima kako bi zadobio njihovu podršku za Obaminu inicijativu zahvaljujući kojoj bi Rusija i SAD mogle da smanje broj nuklearnih bojevih glava na 1.000.

Odluka da pošalje Kisindžera u Moskvu, koju je Obama doneo pre zvaničnog stupanja na funkciju predsednika, deo je plana za prevazilaženje potencijalnog protivljenja republikanaca u Kongresu. Veruje se da je Kisindžer zadobio pre usmenu nego pismenu podršku za plan. Tom Graham, visoki saradnik u Kisindžerovom udruženju i bivši član nacionalnog saveta bezbednosti u Beloj kući, potvrdio je u četvrtak da se Kisindžer sastao s Medvedevim, ali je negirao da su održali pregovore i dodao da se nije sastao s Putinom. Međutim, kako se iz diplomatskih izvora saznaje, Kisindžer je održao dvodnevne pregovore s Putinom u premijerovoj kući na selu u blizini Moskve. Dok detalji ambicioznog plana još nisu otkriveni, predlog o povratku za pregovarački sto nakon osam godina uzdržanosti u Vašingtonu naišao je na odobravanje u Britaniji i ostalim zemljama. Obama je očigledno izabrao Kisindžera zbog njegovih izuzetnih diplomatskih veština i popularnosti koju uživa u Moskvi.

Kako navode posmatrači, naznake napretka ka postizanju novog sporazuma o nuklearnom razoružanju mogle bi se pojaviti većovog vikenda kada se visoki vladini zvaničnici budu okupili na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari