Kladovo: Na tradicionalnoj grabovičkoj „Šakalijadi“ odstreljeno pet šakala 1

Mesec februar je vreme kada se u lovištu „Živice“ u kladovskoj opštini organizuje tradicionalna grabovička „Šakalijada“. Na 18. po redu učestvovalo je više od 120 lovaca iz Srbije koji su odstrelili pet šakala.

Šakali su predatori koji predstavljaju veliku pretnju za lovište i organizovane hajke na ove divlje životinje treba da doprinesu smanjenju štete koju šakali nanose plemenitoj divljači.

Lovačko udruženje “Mali jastreb 1900” iz Brze Palanke bezmalo dve decenije organizuje “Šakalijadu” i na 18. po redu održanoj minulog vikenda, odstreljeno je pet šakala.

Prema rečima upravnika lovišta „Živice“ Andrije u kome je „Šakalijada“ održana, Andrije Lazića, šakal je u izuzetnoj ekspanziji i nanosi štetu plemenitoj divljači, kao i da je postao jedna od najatraktivnijih lovnih vrsta. Tradiciju organizovanja ove manifestacije će nastaviti, a namera im je da postane deo turističke ponude i reprezentuje i lovačko udruženje i opštinu Kladovo.

Na ovogodišnjoj „Šakalijadi“ odstreljeno je pet šakala. Bilo je kažu učesnici, a došli su na “Šakalijadu” iz svih krajeva Srbije, i dosta ranjavanja, kao i promašaja. Prvog je odstrelio je Miloš Stojanović iz Jasenice, inače član Lovačkog udruženja “ Hajduk Veljko” iz Negotina.

Na “Šakalijadi” koja je ove godine postala punoletna učestvovalo je 125 lovaca koji su posle četvorosatnog lova, nastavili druženje uz lovačke specijalitete.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari