Sreći kladovskih alasa ovih dana kao da nema kraja, jer malo-malo pa ulove soma. Ova dunavska grabljivica i te kako grize u septembru, pa ni kapitalci nisu retkost.

 Dugogodišnji profesionalni ribar iz sela Kostol, Ljubomir Bainović, iz okršaja sa somom dugim dva i po metra i teškim 77 kilograma izašao je kao pobednik. Som je prevaren na živu babušku koja je poslužila kao mamac, a svoj do sada najveći ulov Bainović, koji je alas preko 30 godina, ulovio je na Dunavu kod ostataka Trajanovog mosta.

Somom kapitalcem može da se pohvali i Dragoslav Nestorović, takođe ribar profesionalac. Istina, nešto je kraći i lakši nego Bainovićev, ali je priča kako je ulovljen skoro kao bajka. Nestorović je lovio na delu Dunava kod hotela Đerdap u Kladovu i mamac – babušku prvo je progutao som od 1,5 kilograma, koji je nedugo zatim postao plen kapitalca teškog 60 kilograma i dugog 1,80 metara.

Kladovski alasi jesu ponosni na svoje ribolovačke trofeje, ali su i na muci, jer nema kupca za somove kapitalce. Naime, JP Srbija šume koje gazduju ovim delom Dunava nemaju organizovani otkup ribe, a ugostiteljima u Kladovu ovi su somovi izgleda preveliki. Ili preskupi, pošto za kilogram somovine treba platiti između 250 i 300 dinara.





Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari