Kladovski vatrogasci imali su puno posla i tokom zime 1Foto: VSJ Kladovo

Pripadnici vatrogasno – spasilačkog odeljenja su u februaru intervenisali na više od 200 hektara gaseći 17 požara na otvorenom. Od početka godine kladovski vatrogasci gasili su 31 požar.

I u februru su goreli makija i nisko rastinje i pripadnicima vatrogasno spasilačkog odeljenja u Kladovu gašenje požara često su otežavali jaki udari vetra.

Intervenisali su tokom prošlog meseca 18 puta, jednom gaseći požar na dimnjaku građevinskog objekta, a 17 puta na otvorenom prostoru, na više lokacija i na površini većoj od 200 hektara.

Nadležni apeluju da se trava i nisko rastinje ne pale na otvorenom, kako u naseljima, tako i na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma. Paljenje strnjike ima negativne efekte na prirodu, utičući na živi svet obradivih površina, uništava faunu tla, okolne ekosisteme i ugrožava zaštićene vrste.

Podsećaju i da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje strnjike, smeća i biljnih ostataka i za nepridržavanje propisuje novčane kazne. Kazne za pravna lica kreću se od 300.000 do milion dinara, za fizička lica kazna je 10.000 dinara, a postoji i obaveza da se nadoknade i troškovi intervencije vatrogasno-spasilačkoj ekipi.

Osim na posebno obeleženim mestima, zabranjeno je i loženje vatre u šumi i u blizini šume, gde su kazne za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Od početka godine kladovski vatrogasci spasioci su zbog požara na terenu intervenisali 31 put.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari