Kladovski vatrogasci od početka godine intervenisali 73 puta 1Foto: privatna arhiva

Pripadnici vatrogasno spasilačkog odeljenja iz Kladova dosad su na terenu intervinisali 73 puta. Tokom aprila intervencija je bilo manje nego prethodnih meseci, ali apel da se trava i nisko rastinje ne pale i dalje važi.

Prema podacima nadležnih, kladovski vatrogasci su tokom prošlog meseca gasili sedam požara na otvorenom prostoru na više lokacija. Goreli su nisko rastinje i makija, kao i dva dimnjaka na stambenim objektima.

Zbog požara na terenu pripadnici vatrogasno spasilačkog odeljenja su od početka godine do kraja aprila imali 73 intervencije. Gašenje požara često su otežavali jaki udari vetra.

Nadležni apeluju da se trava i nisko rastinje ne pale na otvorenom, kako u naseljima, tako i na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma. Paljenje strnjike ima negativne efekte na prirodu, utičući na živi svet obradivih površina, uništava faunu tla, okolne ekosisteme i ugrožava zaštićene vrste.

Podsećaju i da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje strnjike, smeća i biljnih ostataka i za nepridržavanje propisuje novčane kazne. Kazne za pravna lica kreću se od 300.000 do milion dinara, za fizička lica kazna je 10.000 dinara, a postoji i obaveza da se nadoknade i troškovi intervencije vatrogasno-spasilačkoj ekipi.

Osim na posebno obeleženim mestima, zabranjeno je i loženje vatre u šumi i u blizini šume, gde su kazne za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari