Dve decenije od kada je doneta odluka o puštanju na slobodu Nelsona Mandele, poslednji predsednik Južne Afrike u eri aparthejda juče je priznao da je smena vladavine belaca spasila zemlju od katastrofe.

Povodom komemoracije svog istorijskog govora, Frederik de Klark (73) je rekao da je potpuno na mestu da se proslavlja 20-godišnjica od tog dana, ne samo zbog njegove uloge ili nekog drugog pojedinca i partije, već jer je tog dana sprečena katastrofa. „Ušao sam tog dana u parlament sa ubeđenjem da ću onim što sam rekao promeniti Južnu Afriku zauvek“, seća se De Klerk. On je, u tadašnjem govoru, koji je zapanjio svet zbog širine njegovih reformi, obelodanio odluku o ukidanju 30-godišnje zabrane vladajuće partije ACN. Devet dana nakon Klerkovog govora, Mandela je pušten iz zatvora. Četiri godine kasnije, De Klerk je formalno predao vlast u ruke Mandele, a ACN je odnela pobedu na prvim demokratskim izborima u zemlji.

De Klerk se seća da je u obraćanju parlamentu, prepunom belaca, skovao frazu „Nova Južna Afrika“. „Osećali su se uzdasi u zgradi skupštine, ali na na vest o oslobađanju Mandele, već kad sam objavio da ukidam zabranu rada ne samo partiji ANC već i Komunističkoj partiji Južne Afrike i sličnim organizacijama“.

Pol Graham, iz Instituta za demokratiju u Južnoj Africi, kaže da je „to bio hrabar potez u lice potencijalne katastrofe“. Većina Južnoafrikanaca, uprkos visokoj stopi kriminala i nezaposlenosti, smatraju danas da je zemlja neuporedivo bolje mesto za život u odnosu na pre dve decenije. Kiril Ramafoza, bivši rudar, kaže: „Danas imamo slobodu, i slobodni smo da iskažemo svoje mišljenje. Iako je čaša samo tri četvrtine puna, još mnogo toga treba da bude učinjeno, ali srećno smo što imamo vladu koja je spremna da nam omogući bolji život. De Klerk i Mendela (91), nikada nisu bili bliski uprkos zajedničkom mestu u istoriji. Takođe su 1993. podelili Nobelovu nagradu za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari