Manifestacija posvećena klasičnoj muzici, Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića, okupiće počev od 28. maja, kada je svečano otvaranje u Domu kulture, u Novom Bečeju solo pevače i kompozitore klasične muzike.

Obzorja su manifestacija bijenalnog tipa, tako da se iz godine u godinu smenjuju takmičenja solo pevača i kompozitora, odnosno njihovih kompozicija. Prema najavi organizatora, ove godine je došao red na takmičenje kompozitora. Kompozicije će biti premijerno izvedene u petak, 29. maja. Prvog dana je planirana promocija knjige „Četrdeset godina dečijeg muzičkog izvođaštva u Vranjevu (1972-2012)“ profesora Slobodana Blažina. Drugi dan Obzorja je takmičarski, biće izvedeno ukupno 13 kompozicija. Tročlani žiri će izabrati tri najbolje kompozicije, a nagradu publike će dobiti kompozitor čija je kompozicija dobila najveći broj glasova. Novina u odnosu na prethodna Obzorja je dečiji kviz, koji će se održati trećeg dana manifestacije, a u čijoj organizaciji i realizaciji učestvuje i Kancelarija za LER opštine Novi Bečej.

– Namera nam je da animiramo decu svih škola iz naseljenih mesta novobečejske opštine. Svaka ekipa će imati tri predstavnika, u pitanju su deca koja pohađaju šesti i sedmi razred. Svi su dobili brošuru koja je kombinacija tekstova prikupljenih iz novobečejske Narodne biblioteke. Pobednike kviza očekuje nagrada, a u pitanju je mala ekskurzija koja će za njih biti organizovana – objašnjava Novica Blažin, direktor Doma kulture.

Trećeg dana Obzorja biće otvorena izložba pod nazivom „Život i umetnost Teodore Boberić Arsenović“ autorke Jelene Pauljev, istoričarke umetnosti. Za sam kraj Obzorja predviđen je koncert Nemanje Nešića i Tamburaškog orkestra „Zorule“. Manifestaciju su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i opština Novi Bečej. Imajući u vidu vanredno stanje usled ogromnih poplava koje su zadesile Srbiju u proteklih nedelju dana, ovogodišnja Obzorja će imati humanitarni karakter. Sredstva koja budu prikupljena kao dobrovoljni prilozi biće uplaćena na račun namenjen za sanaciju štete izazvane poplavom. Ulaz na programe ove manifestacije je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari