Šok poraz u poslednjim desetinkama polufinalne utakmice protiv domaćina Turske ostavio je dubok trag na inspiraciju i motivaciju mlade košarkaške reprezentacije Srbije koja je u borbi za treće mesto poražena od Litvanije sa 88:99 (22:23, 16:25, 16:24, 34:27). Puleni Dušana Ivkovića silno su želeli novo odličje na svojim grudima, pa makar ono sijalo i bronzanim sjajem. Međutim, glavnu rolu u sinoćnjoj utakmici nisu imali Miloš Teodosić, Nenad Krstić ili Duško Savanović, već Linas Kleiza koji je sa 33 postignuta poena sprečio „orlove“ da uzlete na pobedničko postolje i vrate se kući sa novom medaljom.

 

Srbija – Litvanija 88:99

(22:23, 16:25, 16:24, 34:27)

Hala: Sinana Erdem. Gledalaca: 8.000. Sudije: Vaskez (POR), Džordan (SAD), Kristodolu (GRČ).

Srbija: Teodosić 9, Tepić 7, Rašić 8 (10sk), Paunić 6, Bjelica 2, Marković 3, Savanović 10, Kešelj 12, Krstić 5 (8sk), Perović, Veličković 18 (3as, 4sk), Mačvan 8.

Litvanija: Seibutis 2, Kalneitis 14, Mačiulis 3, Pocius 12, Gečevicius, Delininkaitis 4, Jasaitis 14, Kleiza 33 (4as, 7sk), Klimavičius, Jankunas 15, Andriuskevičius, Javtokas 2.

 

Početak susreta ni po čemu nije ukazivao na težak poraz tima koji će u narednim godinama sigurno voditi glavnu reč na međunarodnoj sceni, tima koji je posle sušnih godina protekle i ove sezone vratio nadu u reprezentativnu košarku. Srbija je meč otvorila trojkom Aleksandra Rašića, a kada je Marko Kešelj vezao još dva precizna šuta izvan linije 6,25 ni protivnički koševi pod obručima nisu nas sprečili da odemo, na kasnije se ispostavilo maksimalnu, prednost od devet poena za naš tim (18:9). Svih 12 igrača, ali i nekoliko stotina naših navijača, kao i milioni gledalaca uz male ekrane, tada su pomislili da pobeda nije daleko, ali se desilo suprotno jer je od tog trenutka na terenu postojao samo jedan tim predvođen iskusnim Kleizom. Prednost Srbije istopila se kao sladoled na vrelom letnjem suncu, pa se na mali odmor otišlo sa deficitom od jednog poena (22:23). Crnom serijom počela je druga četvrtina, Kleiza je nezaustavljivo pogađao sa svih pozicija dok sa druge strane nisu postojale organizovane akcije, već samo sporadični pokušaji Novice Veličkovića, pa su Litvanci prvi put došli do dvocifrene prednosti (45:35), a istom razlikom završeno je i prvih 20 minuta igre (48:38).

Drugo poluvreme nije donelo ništa novo na parketu istanbulske dvorane. Napad naše reprezentacije nije funkcionisao, nadvišeni smo i u skoku, dok u odbrani niko od pet igrača na terenu nije imao rešenje za prvotimca Toronto Reptorsa. Prednost protivnika samo je rasla do maksimalnih plus 22 (72:50). Svestan da nema povratka za njegov tim, Dušan Ivković je na teren poslao do sada neviđenu postavu u kojoj su glavnu reč vodili Milan Mačvan i Ivan Paunić, ali postavu koja je napravila poslednji trzaj na meču i smanjila zaostatak na 12, a potom i na konačnih 11 poena minusa (99:88).

Selektor reprezentacije Srbije Dušan Ivković istakao je nakon poraza da je Litvanija zasluženo slavila. „Nismo uspeli da se psihički vratimo posle sramnog poraza u polufinalu, a veći deo ekipe nije ni spavao kako treba. Testirao sam ko je spreman, ali dosta njih nije moglo da izdrži. Probao sam jednom, drugi put, treći već ne mogu. Prihvatam odgovornost da nisam mogao da spremim tim. U FIBA nema morala, ali ni poštovanja prema nama. Poslednji smo u subotu došli u hotel, a u nedelju smo u pola deset imali trening – istakao je Ivković.

On je pozvao čelnike FIBA da se izvine zbog lošeg suđenja u polufinalnoj utakmici protiv Turske ili da podnesu ostavke. Kako je objasnio, postojala su dva potpuno različita sudijska kriterijuma, pa je upitao da li je to normalno, odnosno „da li sve pada u zaborav zbog visokih sponzorskih ugovora, po cenu razvaljivanja košarke“.

– Ako ne bude komentara i kazni onda smo u velikom problemu. Ako se ne oglase, onda Lubomir Kotleba, koji je delegirao sudije i generalni sekretar FIBA Patrik Bauman, kao šef organizacije, moraju da podnesu ostavke iz moralnih razloga – naglasio je Ivković.

Krstić: Povratak srpske košarke

Kapiten Srbije Nenad Krstić istakao je nakon meča sa Litvanijom da mu je taj poraz teško pao, ali i naglasio da naš tim ima svetlu budućnost.

– Nismo se psihički oporavili posle poraza od Turske, dok su Litvanci imali nešto lakšu utakmicu. Samo smo početak dobro odigrali, ali i to je život. Generalno treba da budemo zadovoljni učinkom u Turskoj jer smo iza sebe ostavili ekipe poput Španije, Grčke i Argentine. Imamo budućnost kao tim, vratili smo našu košarku tamo gde joj je mesto i to je najvažnije – zaključio je Krstić.

SAD osvojile zlato

Košarkaška reprezentacija SAD (na fotografiji) očekivano je osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Turskoj savladavši u finalu selekciju domaćina sa 81:64. Najzapaženiju ulogu u trijumfu svog tima imao je Kevin Durant koji je u finalu postigao 28 poena uz 10 skokova, a pratio ga je Lamar Odom sa 15 poena i 11 uhvaćenih lopti. Sa druge strane, jedini dvocifreni bio je Hidaet Tutkoglu koji je kraj svog imena upisao 16 poena.

Rezultati

meč za 5. mesto

Španija – Argentina 81:86

meč za 3. mesto

Srbija – Litvanija 88:99

finale

Turska – SAD 64:81

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari