Sa svakim satom, sa svakim novim podatkom, gubitak od 4,9 milijardi evra banke Sosiete ženeral postaje sve nejasniji. Proneveru ili gubitak izazvao je niži službenik Žerom Kerviel (31), zaposlen u banci već sedam i po godina. Na posao je stupio neposredno po magistraturi na Lionskom univerzitetu.

Sa svakim satom, sa svakim novim podatkom, gubitak od 4,9 milijardi evra banke Sosiete ženeral postaje sve nejasniji. Proneveru ili gubitak izazvao je niži službenik Žerom Kerviel (31), zaposlen u banci već sedam i po godina. Na posao je stupio neposredno po magistraturi na Lionskom univerzitetu. Prema predsedniku banke Danijel Butonu, koji je uputio pismo svim klijentima i akcionarima banke, Kerviel, koji je u bekstvu, uradio je „značajnu prevaru“.
Zasad su podnete tri tužbe, sve protiv N.N. lica. Prvu je podnela banka zbog izdavanja lažnih naloga i bespravnog ulaska u informacioni sistem. Dok je udruženje malih akcionara podnelo dve tužbe, jednu za prevaru, korišćenje lažnih naloga, saučesništvo i pljačku, i drugu zbog davanja lažnih informacija kako bi se uticalo na berzanski kurs, Tužilaštvo je otvorilo preliminarnu istragu i očekuje se da izda nalog za privođenje Kervila u cilju davanja izjave.
Kervilov advokat izjavio je za štampu da se njegov klijent nalazi u prostorijama advokatske kancelarije i da je na raspolaganju sudu. Iz Sosiete ženeral se čuje da Kerviel nije izvukao direktnu ili indirektnu ličnu korist od „pronevere ili gubitka“. Kontrolor Francuske banke izjavio je za televiziju FR3 da je „neshvatljivo da jedan čovek, koji se nalazi na ne posebno visokom mestu“ može da „utaji ili izgubi“ 4,9 milijardi evra.
Da bi mogao da straći ili ukrade toliku svotu, prema rečima kontrolora, „neophodno bi bilo da upravlja fondom od 40 do 60 milijardi evra“. Poređenja radi, deficit Francuske za 2007. iznosi 38,5 milijardi evra. Ministarka za ekonomiju Kristin Lagard u Skupštini, obraćajući se poslanicima, zahtevala je dodatne kontrole. Figaro piše o „kolosalnoj“ i „neshvatljivoj“ proneveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari