Klima, bojler, ringla: Kako preduprediti požare izazvane električnim uređajima? 1ilustracija Foto FoNet Marko Dragoslavić

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Dragan Miković izjavio je danas da je potrebno ponekad isključivati klima-uređaje i ne ostavljati ih da rade kada je stan prazan, jer tada može doći do širenja požara.

Vatrogasci tvrde da proteklih dana podjednako dolazi do požara i zbog zaboravljenih uključenih ringli, opušaka i neispravnih klima-uređaja.

„Taj broj nije tako veliki u odnosu na broj klima koji je ugrađen po našim stanovima i poslovnim prostorima, sve zavisi kako se ti uređaji ugrađuju i održavaju“, naveo je Miković u izjavi Radio-televiziji Srbije.

Struja je od ponoći do osam sati jeftinija i to četiri puta, pa su, prema određenim proračunima, znatne uštede kada se noću kuva ili peru veš i sudovi.

Ipak, uz uključen bojler, sve to postaje veliko opterećenje za elektro instalacije, naročito ako su stare i slabo održavane.

Energetičar Milan Janković upozorava da mašine za pranje veša ili sudova imaju mnogo elektronike i delova koji mogu napraviti problem, te zbog toga ne preporučuje da se ti uređaji uključuju noću i da rade bez nadzora.

Prema njegovim rečima, način da se uštedi je da se uključuju danju, po višoj tarifi, ali da se koriste neki ekonomičnije programi za pranje.

„Na primer, ako perete beli veš na 90 stepeni potrošiće negde oko dva kilovata električne energije, dok se na 60 stepeni troši samo kilovat. Dvostruko manja potrošnja, a sa ovim novim deterdžentima kvalitet pranja je isti“, objasnio je Janković.

Stručnjaci tvrde da ako temperaturu na termostatu klime sa 21 podignemo na 23, uštedećemo oko 15 odsto energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari