Klimatizacija i električni bicikli za više gostiju 1

Od 2011. godine, u sklopu zaštićenog arheološkog kompleksa Lepenski Vir, kod sela Boljetin, nedaleko od Donjeg Milanovca, savremeni Centar za posetioce omogućio je adekvatnu prezentaciju ovog svetski značajnog lokaliteta, starog 9.000 godina. Posetioci iz zemlje i inostranstva ove godine imaće mnogo bolje uslove za razgledanje, zahvaljujući ugrađenom sistemu za grejanje i hlađenje, a očekuju ih i određene novine u ponudi za ovogodišnju sezonu za koje su se pobrinuli zaposleni u Upravljaču turističkog prostora Lepenski Vir.


– Pored sistema za grejanje i hlađenje, koji će posetiocima sam obilazak Lepenskog Vira učiniti prijatnijim, mi ćemo se potruditi da posetiocima koji žele duže da se zadrže na prostoru Lepenskog Vira ponudimo električne bicikle na iznajmljivanje. Naime, tokom prethodnih godina smo primetili da određeni broj individualnih posetilaca ima želju da duže boravi na ovom prostoru, da pored kulturne baštine uživa u jedinstvenom prirodnom ambijentu. Kao jedan od načina da im to omogućimo ponudićemo rentiranje elektro bicikala, sa kojima bi svako mogao da pređe nekoliko kilometara po ovom neravnom terenu bez velikih napora. Želja nam je da pre svega izađemo gostima u susret sa jedne strane, ali i da im omogućimo da na jedan drugačiji način upoznaju ovaj deo Nacionalnog parka Đerdap, kaže za Danas direktor UTP Lepenski Vir Vladimir Nojković.

– U prethodnoj godini ukupan broj posetilaca bio je 30.767. Kada posmatramo period od otvaranja Centra za posetioce 2011. godine, imali smo konstantan rast do 2013. godine kada su zabeležena 32.702 posetioca, da bi 2014. zbog poplava, koje nisu zaobišle ni ovaj kraj Srbije, broj posetilaca bio smanjen na svega 26.322. Imajući u vidu da je interesovanje sve veće, mi očekujemo da svake godine premašimo broj posetilaca iz prethodne godine, pa tako i ove godine očekujemo da pređemo broj od 31.000 posetilaca, navodi Nojković.

UTP Lepenski Vir je uspeo da, u saradnji sa drugim institucijama, značajno unapredi infrastrukturu u prethodnim godinama i često su sredstva za te aktivnosti stizala iz domaćih i međunarodnih fondova. Jedna od takvih aktivnostima bio je pomenuti sistem za grejanje i hlađenje, realizovan je kroz program susedske saradnje Srbija – Bugarska, kao aktivnost projekta „Arheološko nasleđe, lokaliteti bliži turistima“.

– Cilj nam je da u sledećim projektima idemo u korak sa Planom detaljne regulacije Turističkog prostora Lepenski Vir i naše projektne aktivnosti će u budućnosti biti usmerene na proširenje sadržaja za posetioce na Lepenskom Viru, kaže Vladimir Nojković. Inače, osim samog lokaliteta Lepenski Vir koji je u središnjem delu Centra za posetioce koji je građen tri godine, a tadašnje resorno ministarstvo je uložilo u njega više od 340 miliona dinara, posetioce očekuju i prateći sadržaji.

Hologram kuća iz neolita

Muzejska postavka prezentuje mezolit i neolit samog lokaliteta Lepenski Vir, ukupno preko 100 eksponata (upotrebni predmeti oruđe i alatke, nakit, žrtvenici, skulptura, neolitska keramika), a uključuje i rekonstruisane načine sahranjivanja na Lepenskom Viru i hologramsku rekonstrukciju kuća sa Lepenskog Vira. Tu su i amfiteatar za predavanja i projekcije filmova, suvenirnica, a u neposrednoj blizini Centra je rekonstrukcija tzv. lepenske kuće u prirodnoj veličini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari