Pitanja kao što su klimatske promene, jačanje Azije i buduća Internet revolucija dominiraće na petodnevnom Svetskom ekonomskom forumu, koji je juče počeo u Davosu, na švajcarskim Alpima. Forum će okupiti biznismene i političare, među kojima su Bil Gejts, Toni Bler i britanski pevač Bono.

Pitanja kao što su klimatske promene, jačanje Azije i buduća Internet revolucija dominiraće na petodnevnom Svetskom ekonomskom forumu, koji je juče počeo u Davosu, na švajcarskim Alpima. Forum će okupiti biznismene i političare, među kojima su Bil Gejts, Toni Bler i britanski pevač Bono. Više od 30 ministara će se sastati u nadi da će oživeti zaustavljene pregovore o globalnoj trgovini.
Forum će privući 2.400 učesnika iz 90 zemalja. Oni će razgovarati o geopolitičkim promenama koje su izazvane „jačanjem šizofrenog sveta“ koji je „sve teže i teže razumeti“, rekao je osnivač foruma profesor Klaus Švab. Učesnici su se na licu mesta suočili s posledicama globalnog zagrevanja. Davos je, u ovom periodu godine, obično prekriven visokim snežnim pokrivačem, ali su učesnike sastanka dočekale blaga zima i zelena brda. Na ključnim sastancima Foruma u centru pažnje biće visoka politika, kao što su pitanje rata u Iraku ili borba protiv terorizma.
Ovogodišnjem Forumu u Davosu vidno će manjkati glamur šoubiznisa, jer neće biti zvezda kao što su Anđelina Žoli, Bred Pit, Šeron Stoun, ili Majkl Daglas. U centru pažnje će se ovog puta naći Klaudija Šifer i Bono. Forum će ovog puta omogućiti obožavaocima i publici da putem Internet sajta postavljaju pitanja učesnicima. Bliže od toga javnost neće prići poznatim ličnostima. Na hiljade policajaca i vojnika nadgledaju zabačenu planinsku dolinu na Alpima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari