Vučić najavio klime za porodilište i bez tendera: Predsedniku Srbije nije prvi put da "preuzima odgovornost" za kršenje propisa 1foto Dejana Majstorović Danas

Ne interesuju me procedure, Narodni front će dobiti klima uređaje do subote“, obećao je u sredu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da ga je sramota što je tek iz medija saznao da ovo porodilište ima problem sa sistemom za hlađanje u vreme toplotnog talasa. Međutim, nije poznato da li je u ovom slučaju bio problem sa javnim nabavkama, ili je ovo način da se zamaskira odgovornost, zbog koje je do ovakve situacije došlo.

Podsetimo, Vučić je pozvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara da bez sprovođenja procedure javne nabavke kupi klime.

„Pozovi majstore, kupi te klime, ne interesuje me procedura, recite – ja sam kriv i vidite može li u subotu da sve radi”, prepričao je Vučić u izjavi za TV Pink iz Londona svoj razgovor sa ministrom zdravlja.

Već danas danas, prema rečima v. d. direktora Ginekološko-akušereske klinike Narodni front Željka Mikovića klime su stigle i počela je njihova ugradnja.

Nenadić (TS): Ministarstvo zdravlja i „Narodni front“ da saopšte da li postoji pravni problem sa nabavkama ili je pokušaj da se zamaskira odgovornost

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija, komentarišući za Danas kaže da ima previše nepoznanica da bi se moglo reći tačno o čemu se ovde radi iz ugla Zakona o javnim nabavkama – da li je GAK „Narodni front“ propustio da na vreme naruči popravku ili nabavku klima uređaja, da li je nabavka već u toku, pa je došlo do nekog zastoja iz proceduralnih razloga i tome slično.

– Nije prvi put da predsednik Aleksandar Vučić daje izjave o tome kako „preuzima odgovornost“ za kršenje pravila o javnim nabavkama u zdravstvu, i time očigledno ostvaruje neki promotivni efekat, ali ostaje nejasno da li je zakon zaista prekršen i ako da na koji način. Predhodni put, kada je govorio o kupovini respiratora „na crno“, u doba pandemije, Zakon o javnim nabavkama je omogućavao da se nabavke potrebne za spašavanje života ljudi sprovedu direktno, od onog ko ima robu i može da je isporuči. Drugim rečima, tokom same kupovine, zakon verovatno nije bio prekršen, ali izvesno jeste posle, jer nikada nije saopšteno koliko je plaćeno i kome – navodi naš sagovornik.

Vučić najavio klime za porodilište i bez tendera: Predsedniku Srbije nije prvi put da "preuzima odgovornost" za kršenje propisa 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Kada je reč o nabavkama za „Narodni front“, vrlo je verovatno, ističe Nenadić, da će uraditi nešto što je sasvim u skladu sa zakonom, jer postoje pravila koja se primenjuju kada je nabavka hitna.

– Takođe, možda su ispunjeni uslovi za kupovinu novih klima uređaja ili nabavku usluga servisiranja bez tendera, ako je njihova vrednost ispod milion dinara. Možda postoji ugovor sa nekom firmom, pa se mogu bez tendera ugovoriti dodatne usluge. Drugim rečima, malo je verovatno da uopšte postoji potreba da se pravila o nabavkama krše. U svakom slučaju, „Narodni front“ i Ministarstvo zdravlja bi jasno trebalo da saopšte o čemu se tačno radi, pa da se vidi da li zaista postoji bilo kakav pravni problem sa nabavkom koji treba rešavati, ili je reč samo o pokušaju da se zamaskira odgovornost što je do ovakve situacije uopšte došlo – zaključuje Nenadić.

Rakić odgovorila Vučiću: U kakvoj zemlji živimo kada su nam se uloge zamenile

Na Vučićevu izjavu reagovala je bivša direktorka Narodnog fronta a sadašnja narodna poslanica prof. dr Snežana Rakić, podsećajući vlast kako je ova Ginekološko-akušerska klinika u Beogradu došla u katastrofalno stanje.

„Poštovani gospodine Predsedniče, Vi ste po zanimanju pravnik koji se 20 godina bavi politikom i to Vam je profesija. Ja sam redovni profesor ginekologije i akušerstva i 20 godina sam vodila najveće porodilište u zemlji. Zahvaljujući Vašoj politici i politici Vaših bliskih saradnika, bila sam prinuđena da dam otkaz i napustim taj posao za koji sam se godinama školovala u zemlji i inostranstvu. Bila sam direktorka bolnice Narodni front četiri godine. I gle čuda, danas u zemlji Srbiji politika postaje moj osnovni posao – poslanik sam u republičkoj skupštini, a Vi morate da se bavite porodilištem. U kakvoj mi to zemlji živimo gospodine Predsedniče, kada su nam se uloge ovako zamenile?“, navodi Rakić obraćajući se predsedniku vučiću u otvorenom pismu.

Vučić najavio klime za porodilište i bez tendera: Predsedniku Srbije nije prvi put da "preuzima odgovornost" za kršenje propisa 3
Foto: N1

Osvrćući se na to što je Vučić rekao da niko od predhodnika nije ništa uložio u porodilište i da će ova vlast „sledeće godine početi sa izgradnjom novog Narodnog fronta za sve naše majke“, Rakić je demantovala, navodeći da postoje dokazi da je njena ideja bila da se porodilište Narodni front preseli i da se napravi nova zgrada.

„Kancelarija za javna ulaganja podržala je taj projekat, sada već davne 2016. na 2017. godinu. Novac, ili deo novca, bio je obezbeđen iz pretpristupnih fondova EU. Tada je, koliko se sećam, postojala i odluka Vlade da se takva inicijativa realizuje i porodilište preseli. Međutim, u tom periodu, promenjen je direktor bolnice – preko noći. Nažalost, to se nikada nije desilo. Bolnica je ostala na istom mestu. Kupljena je neka nova oprema za staru bolnicu i tu je sve stalo. I tako smo Vi i ja, zamenili uloge”, podseća ona predsednika Vučića. Dakle, nije tačno da niko nije želeo da nešto učini za bolnicu koja ga je odškolovala i u kojoj se godišnje porodi 8.000 žena. Od tada do danas je prošlo skoro osam godina. Bolnica je i dalje neuslovna, na istom mestu sa još većim obimom posla. Samo smo Vi i ja zamenili uloge“, navela je Rakić, obrtaćajući se predsedniku Srbije.

Na pitanje Danasa da li je kao direktorka imala situacije da se nešto odobri bez postupka javne nabavke Rakić kaže: „Bez tendera to ne može po Zakonu da se uradi, osim ako u međuvremenu nisu promenjene zakonske odredbe“.

V. d. direktor Narodnog fronta: Kad su krenule vrućine, krenuli su i problemi

Sa druge strane, sadašnji v. d. direktor GAK Narodni front Željko Miković, povodom informacija objavljenih u medijima da to porodilište nema klima uređaje, on je za RTS rekao da je sve vreme klimatizacija u vitalnim delovima bolnice bila „potpuno funkcionalna“ iako je elektronika na klima uređajima počela da otkazuje zbog vrućine.

Vučić najavio klime za porodilište i bez tendera: Predsedniku Srbije nije prvi put da "preuzima odgovornost" za kršenje propisa 4
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Rashladni sistemi su ugrađeni pre 2007. godine, svakog proleća se uradi servis opreme, u aprilu je urađen servis i konstatovano da je oprema u funkcionalnom stanju. Kad su krenule vrućine krenuli su i problemi koji su non-stop rešavani. Počela je da otkazuje elektronika zbog vrućine“, kazao je Miković.

On je rekao da je nova oprema stigla „promptno“ kada se rukovodstvo klinike „obratilo Ministarstvu zdravlja, na inicijativu predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića“.

Prema njegovim rečima, tokom drugog talasa visokih temperatura, od 1. jula, u tom porodilištu rođeno je 400 beba, a od početka godine 3.650.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari