Klinika "Dr Laza Lazarević" povodom navoda dr Panića: Podneta je krivična prijava zbog laži koje je izneo u javnost 1Foto: FoNet Milica Vučković

Uprava Klinike za psihijatrijske bolesti Dr „Laza Lazarević“ uputila je saopštenje sa namerom demantovanja svih navoda koje je izneo dr Rade Panić na konferenciji za novinare, a koji se tiču načina poslovanja aktuelne direktorke ove ustanove, kao i poslovanja same institucije.

„U cilju pravilnog informisanja zainteresovane javnosti, očuvanja kvaliteta zdravstvene zaštite pacijenata, koji je na najvišem nivou u Srbiji u poslednjih 50 godina, Uprava Klinike za psihijatrijske bolesti Dr „Laza Lazarević“ oštro demantuje sve navode Radeta Panića, čije jučerašnje obraćanje na konferenciji obiluje neistinitim tvrdnjama, malicioznim optužbama i direktno pokazuje politikanstvo, nepoznavanje funkcionisanja zdravstvenog sistema, stručnih medicinskih standarda, države i zakonskih regulativa“, navodi se u saopštenju.

Kako ukazuju, imajući u obzir trenutne okolnosti, imaju potrebu da odgovore na Panićeve navode.

Kako tvrde, preko 450 zaposlenih u poslednja četiri meseca trpi pritiske i pretnje od nekolicine zaposlenih, koji ne žele da prhivate akreditacione standarde, procedure i neophodne protokole, koji obezbeđuju visoke standarde u pružanju kvalitetne zdravstve zaštite.

Osim toga, dodaju da o načinu rukovođenja i organizaciji Klinike govore javno dostupne i proverljive činjenice.

„Do 2017. godine račun Klinike je bio u blokadi, uz postojeća dugovanja prema dobljavačima, nakon čega ova ustanova konačno postaje likvidna, bez dugovanja prema trećim licima“, navode iz uprave.

U vezi sa navodima Panića, u saopštenju kažu da spisak zaposlenih koji su napustili Kliniku, a koji se često navodi kao dokaz mobinga je fabrikovana neistina.

„Pre svega, na spisku se nalaze naše kolege koje su preminule, oni koji su bili u procesu pripreme za odlazak u inostranstvo i pre nego što je vd direktor postavljena na rukovodeće mesto, kao i oni koji su rešili da pređu u privatnu praksu. Na pomenutom spisku se čak nalazi i kolega koji je našu ustanovu napustio davne 2015. godine. S druge strane, nigde se ne pominju informacije da je od 2017. godine u radni odnos primljeno ukupno 77 ljudi, i to 18 lekara, 41 medicinska sestra/tehničar, 7 zdravstvenih saradnika, 10 nemedicinskih radnika i jedan farmaceut“, napominju iz uprave.

Oni dodaju da je u prethodnih pet godina Klinika, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, otvorila prvi Centar za mentalno zdravlje u Beogradu, prvu Nacionalnu SOS liniju za zaštitu mentalnog zdravlja stanovništva Republike Srbije, prvi Centar za autizam, bavila se mnogobrojnim javno zdravstvenim aktivnostima, zahvaljujući kojim je stopa suicida smanjena za 12,1 odsto.

S tim u vezi ističu, da su, nakon svih tih uspeha, zadovoljni svojim radom i da ne odustaju od principa zakonitosti, stručnih standarda i politike Vlade Republike Srbije, bez obzira na pojedine otpore.

„Žalbe i primedbe zaštitniku prava pacijenata Klinika gotovo da nema, odnosno 2022. godine nula žalbi, 2021. godine jedna žalba proglašena neosnovanom, 2020. godine ponovo ni jedna žalba, i 2019. godine jedna žalba koja je takođe proglašena neosnovanom. Sve ovo su proverljive i lako dostupne informacije koje se nalaze i na zvaničnom sajtu Klinike. Knjige utisaka su svima dostupne, a na sajtu se nalaze i ostali indikatori kvaliteta koji govore o zadovoljstvu i građana i naših zaposlenih. Optužbe o mobingu su takođe neosnovane obzirom da za skoro šest godina rukovođenja Klinikom, nije presuđen ni jedan slučaj mobinga, čime bi se zavredela upotreba tog termina. Vođena su tri postupka, od kojih su dva presuđena u korist Klinike, dok je treći postupak još uvek u toku“, dodaje se u saopštenju.

Iz uprave kažu i da, zahvaljujući velikoj većini zaposlenih u Klinici, koji su uložili puno napora i truda tokom akreditacije Klinike, potom u uvođenje savremenih lekova i metoda u proces lečenja pacijenata, u poboljšanje uslova rada, a zarad postizanja i unapređenja kvaliteta rada čitave ustanove, pacijenti ne trpe zbog pritiska onih „kojima ne odgovara ni red ni rad“.

„Nazvanje bilo koje Klinike „poslednjom stanicom“, i to od strane osobe koja sebe smatra lekarom, je neetično, opasno i pokazuje tendenciju podrivanja zdravstvenog sistema i poverenja u isti, čime se direktno šteti javnom zdravlju, kao najvećem nacionalnom resursu Republike Srbije“, dodali su.

Uprava Klinike za psihijatrijske bolesti Dr „Laza Lazarević“ napominje da je protiv Radeta Panića podneta krivična prijava za, kako kažu, „laži koje je izneo na konferenciji za novinare 16.01.2023. godine., a koje se tiču netačnih informacija u vezi sa poslovanjem Klinike, te će u građanskom i krivičnom postupku imati prilike da objasni navodnu proneveru cifre od milion evra“.

Osim toga, iz uprave tvrde da je na delu i diskriminacija aktuelne direktorke.

„Već duži niz godina Rade Panić u svojim javnim istupanjima, iz nepoznatih razloga, progoni i diskriminiše Ivanu Stašević Karličić, koja pored toga što je ponosna supruga i majka troje dece, je i doktor neuronauka, subspecijalista forenzičke psihijatrije, spec.psihijatrije i master menadžer u zdravstvenim sistemima, recenzent i autor u brojnim naučnim stranim i domaćnim relevantnim časopisima, kao i autor brojnih projekata od nacionalnog značaja i udžbenika medicinskih fakulteta. Dakle, insinuacija da žena može biti direktor samo ako je supruga funkcionera ili političara je odraz diskriminacije i ponižavanja svih žena na javnim funkcijama“, osvrnuli su se u saopštenju.

Na kraju, kako dodaju, uskadu sa zakonom Ivana Stašević Karličić je i pre stupanja na rukovodeće mesto bila obavezna da redovno prijavljuje celokupnu imovinu i prihode, što je dostupna i lako proverljiva činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari