Putna agenda američke državne sekretarke Hilari Klinton, za razliku do prošle godine kada je putovala širom sveta, ograničena je na destinacije poput Japana i Kine. Uz porast tenzija u odnosima između SAD i Japana i Kine, Azija se pojavljuje kao trn američke diplomatije, čak mnogo više od Severne Koreje.

Jučerašnji susret Klintonove i šefa japanske diplomatije Kacua Okade na Havajima bio je pokušaj smanjenja tenzija nastalih usled spora povodom razmeštanja američkih vojnih baza na ostrvu Okinava. Tokom razgovora nije načinjeni iskorak, te je jasno da su dve strane još udaljene jedna od druge.

„Verujemo da će naši japanski saveznici i prijatelji slediti svoja obećanja“, istakla je Klintonova nakon razgovora sa Okadom. Čak tri puta je ponovila da Obamina administracije nije otvorena za kompromis.

Sledeće nedelje na 50. godišnjicu od potpisivanja bezbednosnog sporazuma između Japana i SAD, Klintonova i Okada će objaviti jači savez dveju zemlje. Ipak, takva prekretnica već sada je pod senkom nesuglasica povodom spora oko baza na Okinavi.

Još 2006. Vašington i Tokio su se saglasili da premeste baze u manje naseljene delove ostrva. No, nova japanska vlada odbija da to učini. Premijer Jukio Hatojama predlaže da se baze potpuno uklone sa Okinave pa čak i iz Japana. Okada je juče dao uveravanja Klintonovoj da će vlada u Tokiju u maju predložiti mesto gde će baze biti premeštene te da će se pronaći rešenje koje će imati minimalnog uticaja na japansko-američki savez.

S druge strane, i Kina je „boljka“ američke diplomatije. Najnovija tačka spoticanja jeste kinesko testiranje prvog raketnog sistema odbrane, potez za koji analitičari kažu da je signal ljutnje Pekinga zbog odluke Vašingtona sa prodaje oružje Tajvanu. Klintonova je rekla da su SAD očekivale testiranje, ali je potcenila spekulacije da je to neki vid prekora zbog američkih akcija prema Tajvanu. Odnosi između Kine i SAD ionako su komplikovani zbog otpora Pekinga da se uvedu sankcije Iranu zbog nuklearnog programa ali i različite klimatske politike dveju zemalja, što je bilo vidljivo na decembarskom samitu u Kopenhagenu.

Klintonova ističe da je administracija rešena da produbi američko angažovanje u regionu. „Budućnost Amerike vezana je za ovaj region koji opet zavisi od SAD“. Pozvala je na jačanje regionalne bezbednosti i ekonomskih organizacija. Kao jasan znak angažovanosti u regionu, Klintonova putuje u Papua Novu Gvineju i Novi Zeland, države u koje američki državni sekretari retko putuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari