Odnosi između demokrata Hilari Klinton i Baraka Obame pali su na najniži nivo posle serije destruktivnih verbalnih napada uoči današnjih ključnih preliminarnih izbora u Pensilvaniji za osvajanje partijske nominacije za predsednika SAD.
Od kada je počela bitka za Pensilvaniju pre sedam nedelja, nije viđne tolika bujica ličnih kritika između dva tabora kao što je to bio slučaj tokom proteklog vikenda.

Odnosi između demokrata Hilari Klinton i Baraka Obame pali su na najniži nivo posle serije destruktivnih verbalnih napada uoči današnjih ključnih preliminarnih izbora u Pensilvaniji za osvajanje partijske nominacije za predsednika SAD.
Od kada je počela bitka za Pensilvaniju pre sedam nedelja, nije viđne tolika bujica ličnih kritika između dva tabora kao što je to bio slučaj tokom proteklog vikenda. Tako je Obama, odmičući se svog stava da je kandidat koji je iznad svađa, izjavio da je Klintonova usvojila strategiju „najnižih udaraca“ budući da je svesna da ne može da pobedi.
Penzionisani general i pristalica Obame, Volter Stjuart, izjavio je novinarima, aludirajući na netačne izjave Klintonove da je bila izložena snajperskoj vatri tokom posete Bosni, da će joj nedostajati „moralni autoritet“ kao predsedniku kada bude polagala venac na spomenik neznanom junaku. Hauard Volfson, šef za komunikacije Klintonove, opisao je izjavu Stjuarta kao „najsvirepiji napad tokom dosadašnje kampanje“.
U obraćanju tokom vikenda, Obama je iskoristio priliku da napadne zdravstvenu politiku svoje rivalke, dok je za njenog supruga Bila Klintona rekao da je „bik“ u kampanji svoje supruge.
Obama je na okupljanju u Harizburgu pred oko 8.000 ljudi rekao da je njegova rivalka uzela mnogo više novca od lobista negoli bilo koji demokrata ili republikanac. „U slučaju da Klintonova bude izabrana za predsednika, to bi značilo nastavak one stare politike Vašingtona“, dodao je Obama.
Klintonova je uzvraćajući na opaske Obame, u obraćanju pristalicama u Vinevudu u svom retoričkom stilu rekla: „Ne želim da se razmećem i da držim neke tralala govore, i omađijam sve. Želim da nateram sve na razmišljanje“.
Geof Garin, šef tima kampanje Klintonove, izjavio je da ona namerava da ostane u trci bez obzira na ishod trke u Pensilvaniji. Obama je do sada potrošio rekordnih 9.3 miliona dolara na televizijske reklame, što je rekord za preliminarne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari