Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je juče stigla u trodnevnu posetu Pakistanu, obećala je novi početak u odnosima sa tom zemljom koja vodi borbu protiv islamskih terorista. Klintonova je, po dolasku u prvu zvaničnu posetu Islamabadu, rekla da SAD okreću novi list u odnosima sa Pakistanom koje su često narušavali nesporazumi i obećala da će se njena zemlja usredsrediti na potrebe pak

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je juče stigla u trodnevnu posetu Pakistanu, obećala je novi početak u odnosima sa tom zemljom koja vodi borbu protiv islamskih terorista. Klintonova je, po dolasku u prvu zvaničnu posetu Islamabadu, rekla da SAD okreću novi list u odnosima sa Pakistanom koje su često narušavali nesporazumi i obećala da će se njena zemlja usredsrediti na potrebe pakistanskih građana, uključujući povećanje ekonomske pomoći i razvoj demokratskih institucija.

Ona je kazala da će tokom posete sklopiti nekoliko civilnih investicionih ugovora, sa ciljem da se pokaže da je Vašington spreman da sarađuje sa Pakistanom. SAD su već obećale da će tokom narednih pet godina Pakistanu poslati pomoć od oko sedam milijardi dolara, što je tri puta više od pomoći koja je do sada izdvajana za tu zemlju. Klintonova je rekla da će sukob u Avganistanu biti jedna od tema o kojima će razgovarati sa pakistanskim zvaničnicima, ali je naglasila da će posetu iskoristiti uglavnom za davanje intervjua pakistanskim medijima i „opštinske“ sastanke koji su postali njen zaštitni znak.

Američka državna sekretarka najavila je da će tokom vikenda posetiti i Bliski istok, u pokušaju da doprinese obnavljanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, koji su u zastoju još od decembra prošle godine. Biće to njena druga poseta regionu otkako je američki predsednik Barak Obama preuzeo dužnost u januaru ove godine. Klintonova sada preuzima aktivniju ulogu u diplomatskom procesu na Bliskom istoku, koji je do sada nadgledao specijalni Obamin izaslanik za region Džordž Mičel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari