Američka državna sekretarka Hilari Klinton razgovarala je juče sa pakistanskim liderima u Islamabadu u naporima da podupre odnose sa tom zemljom vitalnom za mirovne pregovore sa Avganistanom. Poseta Klintonove Pakistanu, koja uključuje i objavu američke pomoći od 500 miliona dolara za nove infrastrukturne projekte prethodi ključnoj konferenciji u četvrtak Kabulu, koja će okupiti 60 zemalja a koja se posmatra kao šansa da međunarodna zajednica ratifikuje parametre za razgovore između avganistanske vlade i talibanskih lidera.

Stručnjaci za Pakistan kažu da je poseta Klintonove Islamabadu vid pregovaračke taktike uoči avganistanske konferencije. „Prisustvo Klintonove jeste priznanje strateške važnosti Pakistana u procesu da se obezbedi stabilnost u Avganistanu i regionu“, smatra Majkl Sempl, stručnjak za talibane, iz Islamabada. „Mislim da je cilj mnogo širi nego jednostavno postavljanje okvira za političke razgovore ili pridobijanje talibana da pristupe političkim pregovorima“.

Specijalni predstavnik SAD za region Ričard Holbruk smatra da ništa ne može biti važnije za Avganistan od uzajamnog razumevanja između Avganistana i Pakistana povodom toga šta je njihov strateški cilj. U duhu poboljšanja odnosa, Islamabad je juče objavio da je postignut konsenzus sa Kabulom koji omogućava da avganistanski proizvodi budu transportovani preko pakistanskog neba i kopna do Indije. „Trgovinski sporazum pokazuje gest dobre volje Pakistana u pravcu američkih napora da se poboljšaju avganistansko-pakistanske veze“, smatra Hasan Askari Rizvi, analitičar iz Pakistana. Prema mišljenju dobrog dela stručne javnosti, američki fokus sada jeste oblikovanje uloge Pakistana u procesu politikolog pomirenja u Avganistanu između vlade i Talibana. Pakistance sada mnogo više nego pre interesuju eventualni izazovi američkog povlačenja iz Avganistana. Pojedini Pakistanci, smatra Krist Fer, regionalni stručnjak na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu, još posmatraju američko povlačenje kao priliku da vrate časovnik na 2000, kada je zemlja uživala jak uticaj u relativno stabilnom Kabulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari