Trka za potencijalne nominacije za predsedničke izbore u SAD 2016. puna je poznatih imena – Klinton, Buš, Romni. Reakcija birača na svakog od njih varira, čas je ovakva čas onakva. Ipak, kako sada stoje stvari, Hilari Klinton čini se kao pobednik.


Bivšoj državnoj sekretarki idu u prilog dve činjenice – da bi bila prva žena predsednik a tu su i pozitivna sećanja na vladavinu njenog supruga Bila Klintona, pokazalo je istraživanje Ej-Bi-Si njuza i Vašington posta među registrovanim biračima. Rezultati pokazuju da će birači radije glasati za Klintonovu samo zato što bi to povećalo verovatnoću da bude izabrana prva žena predsednik SAD. Džebu Bušu ne idu u prilog zaostavština njegove porodice dok Romniju „zameraju“ za već jedan neuspeh 2012.

No, kada je reč o predsedničkoj trci 2016, istraživanje je pokazalo da nema jasnog pobednika, što je i logično s obzirom na činjenicu da kandidati još nisu poznati. Republikansko polje je širom otvoreno, a nemali broj stručnjaka predviđa da bi potencijalne republikanske kandidate mogle da sputaju njihove unutrašnje razmirice.

Njujork tajms piše da će se dvojac Buš-Romni privatno sastati ovih dana u Juti. Sastanak podstiče mogućnosti da dvojica bivših guvernera pronađu način da izbegnu kampanju koja bi podelila republikansko javno mnjenje naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari