Tim koji je vodio drugu predsedničku kampanju Baraka Obame kratko je razmatrao mogućnost da za kandidata za potpredsednika umesto Džoa Bajdena postave Hilari Klinton, navodi se u novoj knjizi „Dabl daun” autora Marka Halperajna i Džona Hajlemana. Zabrinuti da bi Obama mogao da pretrpi poraz 2012, viši saradnici su tajno sproveli ankete i organizovali fokus grupe u nadi da bi dovođenje Klintonove pojačalo Obamine izborne šanse.


Ali su na kraju ipak odlučili da to ne učine, zaključivši da politička prednost Klintonove ne bi nadmašila potencijalne rizike te „radikalne strategije“. Ipak, nije poznato da li je i sam Obama znao za ovu mogućnost. Kopija nove knjige, do koje je došao Njujork tajms, potvrđuje celu priču o zameni Bajdena sa Klintonovom. Naime, predsednikov šef osoblja Vilijam Dejli je izjavio je da je u to vreme – septembar 2011 – Obamin rejting bio loš zbog ekonomske krize i da je njegov tim želeo da ga popravi.

U knjizi se spominje i Obamin ambivalentan odnos sa bivšim predsednikom Bilom Klintonom. Ali tokom kampanje u 2012, Obamino oslanjanje na popularnog bivšeg predsednika je raslo, te mu je čak dao udarni termin na konvenciji demokrata. Kada je Obamin protivkandidat, republikanac, Mit Romni konačno priznao poraz u izbornoj noći, aktuelni predsednik je odmah pozvao Klintona kako bi mu zahvalio na trudu. Knjiga se fokusira na pobedničku kampanju Baraka Obame, ali i pruža uvid u gubitničku stranu republikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari