Više od deset trsteničkih sela suočava se sa ogromnim problemima nastalim usled aktiviranja klizišta. Najkritičnije je u selu Jasikovica, gde je građevinska inspekcija izdala rešenja za hitno iseljavanje tri porodice, kao i u selu Brezovica, gde je sedam domaćinstava odsečeno od ostatka sela i do njih se ne može prići vozilima. Najkritičnije tačke u selu Jasikovica obišli su ministar za vanredne situacije Velimir Ilić i predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić, saopštila je info služba tresteni?ke opštine

Ministar Ilić sagledao je situaciju na terenu i prema njegovim rečima odmah nakon izveštaja biće urađen plan sanacije, ali i elaborat trajnog rešenja problema čitavog područja:

– Na teritoriji Opštine Trstenik u više sela aktivirana su stara klizišta, ali su se pojavila i nova. U Jasikovici su i kuće ugrožene i Opština je već izdala naloge za iseljavanje. Tu nema spasa, ove kuće moraju da se ruše i to je konstatovala građevinska inspekcija. Napraviću izveštaj za Vladu i već sutra preduzeti mere. Doći će ekipe stručnjaka koje će uraditi ispitivanje i napraviti program sanacije. Sigurno je da ćemo na tome raditi odmah, istakao je ministar Ilić.

Prema rečima predsednik Opštine Trstenik Miroslava Aleksića nakon poplava koje su zadesile opštinu Trstenik i štete od preko pola miliona evra rešenje problema sa klizištima prevazilazi mogućnosti lokalne samouprave i zato je neophodna pomoć države.

„Skoro polovina teritorije opštine Trstenik suočava se sa problemom klizišta. U ovom trenutku osam putnih pravaca opštine je oštećeno, od čega su dva potpuno zatvorena za saobraćaj. Izdali smo i tri rešenja za iseljavanje u Jasikovici gde postoji ogroman problem jer se celo selo sa preko 700 žitelja nalazi na području ispod kog prolaze podzemne vode i uslovljavaju klizišta. U selu Brezovica sedam domaćinstava je odsečeno od ostatka sela i do tih žitelja dolazi se putem kroz šumske putove. “ – izjavio je predsednik opštine Trstenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari