U Italiji su juče počeli parlamentarni izbori na kojima će građani odabrati 630 poslanika i 315 senatora u oba doma italijanskog parlamenta. Birališta će biti otvorena i danas do 14 časova, a izborni rezultati će pokazati da li će ta zemlja, članica EU i evrozone, nastaviti da sprovodi ekonomske reforme zbog velikih dugova, izvestili su svetski mediji.

Kako je izvestila Beta, Britanski Bi-Bi-Si je ocenio da su izbori „ključni za ekonomski oporavak Italije“, a agencija AP navodi da se na izborima odlučuje „hoće li Italija ostati na kursu bolnih ekonomskih reformi ili će se vratiti starim navikama rasipništva i inertnosti“.

Ispitivanja javnog mnjenja su pred izbornu tišinu, navodi Bi-Bi-Si, prednost na izborima davala Pjeru Luiđiju Bersaniji, bivšem komunisti, koji je, piše AP, „pokazao pragmatičnost, podržavajući teške ekonomske reforme bivšeg premijera Marija Montija“. Bersaniju je za petama Silvio Berluskoni, višestruki bivši premijer i medijski mogul, koji pokušava da se vrati na političku scenu pošto je pod uticajem italijanske dužničke krize ali i drugih afera bio prinuđen da odstupi s funkcije na kojoj ga je zamenio Monti.

Berluskoni je u subotu dao televizijski intervju, što njegovi oponenti vide kao kršenje izborne tišine, ali je Berluskonijev izborni štab kasnije saopštio da je intervju dat pod uslovom da bude objavljen danas, posle zatvaranja biračkih mesta. Koalicija centra koju vodi Monti takođe je učestvovala na izborima, a očekuje se da će snažnu podršku dobiti i protestni pokret popularnog komedijaša Bepea Grilja, ocena je Bi-Bi-Sija. Druge članice EU i investitori pažljivo prate izbore u Italiji, jer odluke koje će ta zemlja doneti u sledećih nekoliko meseci obećavaju da će imati veoma snažan uticaj na Evropu u smislu da li će ona moći odlučno da ugasi požar finansijske krize.

Feministkinje u toplesu na Berluskonija

Milano – Tri feministkinje nasrnule su juče golih grudi na bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija ispred birališta u Milanu. Tri žene kojima je na golim grudima i leđima pisalo „Dosta Silvio“, odmah su zaustavljene i uhapšene, a bivši premijer i lider stranke Narod sloboda mogao je da glasa pred velikim brojem novinara, preneli su italijanski mediji. „To je preterivanje“, u tih nekoliko reči Berluskoni je, izlazeći sa birališta, objasnio šta misli o incidentu. „Ko zaključuje koristeći razum i pamet, može glasati samo u jednom pravcu i ponašati se u skladu s tim. Incident se dogodio i u Napulju, ispred biračkog mesta na kojem je glasala Berluskonijev sadašnja ljubavnica Frančeska Paskale. Noseći svog psa u tašni, Paskale je došla na birališta, kada joj je upućen povik „Sramota“. Devojka je na to uzvratila viknuvši da su „komunisti sramota Italije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari