Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, petnaest interno raseljenih porodica, jedna izbeglička i četiri domicilne, socijalno ugrožene porodice iz Negotina dobile su krov nad glavom. Time se Negotin pridružio spisku 26 opština u Srbiji u kojima je izgrađeno 536 stambenih jedinica.


Nova zgrada sa dvadeset stanova izgrađena je u okviru programa socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima. Reč je o delu projekta „Dostojanstvena rešenja za raseljena lica u kolektivnim centrima ili privatnom smeštaju u Srbiji“ koji se finansira iz pretpristupnih fondova (IPA) za 2007, a realizuje se u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Srbije i UNHCR-om. Negotinska lokalna samouprava poklonila je građevinsko zemljište i infrastrukturno opremila lokaciju na broju 36 u Ulici Miomira Radosavljevića Pikija, a radove je izveo Hauzing centar- Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa. Kako saznajemo, ukupna vrednost opreme i građevinskih radova iznosi 378 hiljada evra, a porodice koje su se uselile imaju pravo korišćenja stanova dok god su u stanju socijalne potrebe.

Inače, ovakav koncept socijalnog stanovanja unet je u Strategiju razvoja socijalne zaštite Srbije i ocenjen kao najbolje i najtraženije rešenje za stanovnike koji još borave u kolektivnim centrima. Novu zgradu u Negotinu su svečano otvorili predsednik opštine Negotin dr Vlajko Đorđević, Ferenc Simon, šef Operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Vladimir Cucić, komesar Komesarijata za izbeglice i Angelita Cecere, šef odeljenja za program UNHCR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari