Bušova administracija potvrdila je juče da će se najavljena mirovna konferencija između Izraelaca i Palestinaca ipak održati sledeće nedelje u Anapolisu, u državi Merilend. SAD se nadaju da će konferencija, koja će okupiti vođe i diplomate širom sveta, pomoći da se dođe do konačnog bliskoistočnog dogovora.

Bušova administracija potvrdila je juče da će se najavljena mirovna konferencija između Izraelaca i Palestinaca ipak održati sledeće nedelje u Anapolisu, u državi Merilend. SAD se nadaju da će konferencija, koja će okupiti vođe i diplomate širom sveta, pomoći da se dođe do konačnog bliskoistočnog dogovora. Organizatori su rekli da će konferencija trajati od ponedeljka do srede, ali nisu otkrili druge detalje, rekavši da je suviše rano da se zna koje će od 49 pozvanih zemalja i organizacija prisustvovati sednici.
Predsednik SAD Džordž Buš ugostiće najpre učesnike konferencije na večeri u ponedeljak uveče u Stejt dipartmentu. U utorak će održati govor na Akademiji mornarice u Anapolisu, posle čega je predviđen razgovor s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Bušova uloga je veća nego što su zvaničnici SAD prethodno najavljivali, uključujući i sastanak sa izraelskim i palestinskim vođama u Beloj kući.

Lista zvanica

Vašington – SAD su pozvale 49 zemalja, nacionalnih grupa, finansijskih institucija i pojedinaca na konferenciju koja ima za cilj postizanje mirovnog ugovora na Bliskom Istoku. Izraelci i Palestinci su već primili svoje pozivnice, a ambasade SAD obavestile su ostale, rekavši im da pošalju svoje ministre spoljnih poslova ili druge zvaničnike da prisustvuju ovom događaju, saopšteno je iz Stejt dipartmenta. SAD će kao zemlju domaćina predstavljati lično predsednik Buš i državni sekretar Kondoliza Rajs. Izrael predstavlja premijer Ehud Olmert i ministar spoljnih poslova Cipi Livni. Palestince predstavlja Predsednik Mahmud Abas i vrhovni zvaničnici. UN će predstavljati generalni sekretar Ban Ki Mun, EU portugalski ministar spoljnih poslova Luis Amado, Benita Ferero Valdner doći će u ime Evropske komisije, takođe pozvan je i visoki predstavnik EU za spoljne poslove Havier Solana. Rusiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, bivši britanski premijer Toni Bler koji je sada specijalni predstavnik kvarteta za Bliski istok. Arapsku ligu će predstavljati generalni sekretar Amr Musa. Finansijske institucije Međunarodni monetarni fond i Svetska banka pozvane su kao posmatrači.

Posle sednice u Anapolisu pregovori će se nastaviti u sredu u Vašingtonu. „Ova konferencija će biti pokretačka tačka pregovora koji vode ka formiranju palestinske države i realizaciji izraelsko-palestinskog mira“, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Gordon Džondrou. Olmert je u utorak rekao da se nada da se do mirovnog sporazuma može doći do kraja sledeće nedelje. Organizatori još ne mogu da obećaju da će se konferencija baviti problemima koji su ometali prošle mirovne napore – konačne državne granice Palestine, sudbinu spornog Jerusalima i prava Palestinaca i njihovih naslednika koji su napustili domove u današnjem Izraelu. „Postoji zajedničko razumevanje da je ovo trenutak kada oni mogu da promene sliku o sebi i da započnu ozbiljne pregovore“, rekao je pomoćnik državnog sekretara Dejvid Velč.
Konferencija u Anapolisu i nova faza u bliskoistočnim pregovorima moraju da prevaziđu prepreke, uključujući i političku podelu i slabost u Izraelu i među Palestincima. Velč nije iznosio detalje o pozivu dve arapske uticajne zemlje, Saudijskoj Arabiji i Siriji, čije je učešće veoma važno. Nijedna od njih ne priznaje Izrael.
Nedostatak fiksne agende, spiska gostiju, ili čak datuma, dugo je iritirao neke arapske nacije za koje je Buš verovao da će privući podršku palestinskih pregovarača. Ključni saveznici SAD Saudijska Arabija i Egipat rekli su da se na ovoj sednici moraju pozabaviti ozbiljnim pitanjima. „Nadamo se i očekujemo da će arapske zemlje učestvovati“, rekao je Velč. On nije mnogo toga mogao da kaže o opsegu pitanja koja će biti u opticaju sledeće nedelje i o sadržaju zajedničke deklaracije Izraela i Palestinaca, pri čijem su nacrtu obe strane imale poteškoća. „Ne znam šta će tačno reći“, rekao je Velč. „Zamišljam da će tretirati sva aktuelna pitanja između sebe i ona koja vode do formiranja palestinske države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari