Crnogorski premijer Igor Lukšić i šef Misije u Crnoj Gori ambasador Leopolod Maurer otvorili su granične prelaze prema Srbiji u Dobrakovu kod Bijelog Polja i Dračenovcu kod Rožaja. Obnovljeni granični prelazi, koji su, kako je istakao premijer Lukšić, opremljeni po najvišim evropskim standardima, omogućiće lakši protok roba i putnika i kraće zadržavanje prilikom ulaska i izlaska iz Crne Gore.


Inače, ova dva granična prelaza su dio projekta Razvijanje integrisanog upravljanja granicom, za čiju je izgradnju i rekonstrukciju Evropska komisija, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, uložila 2.544.766 evra, izdvojenih u okviru pretpristupne pomoći IPA 2008. Vlada Crne Gore za rekonstrukciju graničnih prelaza Dobrakovo i Dračenovac izdvojila je oko 810.000 evra, dok je Opština Bijelo Polje za granični prelaz u Dobrakovu učestvovala sa 35.000 evra.

Otvarajući granični prelaz u Dobrakovu, premijer Lukšić je kazao da otvaranjem ova dva savremena granična prelaza, koji u tehničkom i bezbjedonosnom smislu ispunjavaju evropske standarde još više Crnu Goru približavaju Evropi, opredmećuju suštinu evropskih integracija, unapređujući kvalitet dobrosusjedske i regionalne saradnje.

– Uspješnom realizacijom ovog projekta pokazujemo da ćemo sa sigurnošću projekte koje radimo sa EU, a koji su u toku i koji su pred nama, takođe realizovati sa uspjehom. Uvjeren sam da smo pokazali, kako na nivou Vlade, tako i na lokalnom nivou, visok stepen odgovornosti u realizaciji ovog za Crnu Goru, važnog projekta. Realizaciom ovakvih infrastrukturnih projekata dajemo doprinos dinamiči komunikacije sa susjednim zemljama. Na ovaj način naše granice postaju otvorene za trgovinu i kretanje ljudi, a istovremeno zatvorene za kriminalne aktivnosti, ili bilo kakve druge aktivnosti koje ugrožavaju stabilnost u zemlji i regionu, rekao je Igor Lukšić. On je poručio da implementacijom ovakvih projekata Crna Gora doprinosi da ulazak u tu zemlju šalje poruku dobrodošlice svima koji borave, posluju ili samo prolaze kroz nju. „Savremene i kvalitetno opremljene granice ne znače samo otvaranje ka našim susjedima, kvalitetniji protok robe i ljudi, već i bolju privrednu i ekonomsku saradnju koja je nužan preduslov ukupnog razvoja. Siguran sam da ćemo i na ovaj način valorizovati naše ekonomske, posebno turističke vrijednosti i dodatno stimulisati dolazak još više ljudi u Crnu Goru, imajući u vidu da će saobraćanje tokom turističke sezone biti znatno olakšano sa sedam saobraćajnih traka“, kazao je Lukšić.

Šef Misije u Crnoj Gori ambasador Leopolod Maurer je naglasio da se nada da će ovaj granični prelaz doprinijeti povećanju i poboljšanju turizma Crne Gore. On je istakao da je upravljanje granicama ključni element za zaštitu zemlje od prijetnji po bezbjednost, ekonomiju i javno zdarvlje, a od ključne važnosti je i za prevenciju i borbu protiv prekograničnog kriminala. „Evropska unija je odlučna u tome da podrži Crnu Goru i ostale zemlje na zapadnom Balkanu da primijene politiku integrisanog upravljanja granicama. Tri stuba evropskog koncepta integrisanog upravljanja granicama su saradnja unutar službe, saradnja između agencija i međunarodna saradnja“, kazao je Maurer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari