Novi austrijski kancelar Verner Fajman iz Socijaldemokratske stranke (SPO) i vicekancelar Jozef Prel iz hrišćanske Narodne stranke (OVP) položiće danas zakletvu pred šefom države Hajncom Fišerom u salonu Marije Terezije zajedno sa svojim ministrima.

Ovom činu prethodili su burni meseci u političkom životu Austrije. Posle smene koja je tokom leta izvedena u vrhu socijalista, kada je kancelar Alfred Guzenbauer kormilo stranke ustupio Verneru Fajmanu (48), potreba za obnavljanjem vrha stranke osetila se i u OVP, te je uz predsednika Vilhelma Molterera, sledbenika politike Volfganga Šisela, na vrh doveden Jozef Prel (40), ministar poljoprivrede i šumarstva.

Prel je poznat kao odmereni političar koji je u koalicionoj vladi SPO i OVP bio spreman da govori jezikom saradnje. Ali, ovaj izbor značio je za Prela da mora da raščisti s nosiocima politike prošlosti te stranke. Trebalo je i konačno raščistiti s bivšim kancelarom Šiselom i udaljiti ga sa položaja „klubomana“, a zatim se uhvatiti u koštac s Vilhelmom Moltererom i Ursulom Plasnik, ministarkom spoljnih poslova. Uz nemale strahove dočekan je prošli petak i godišnji skup OVP, imajući u vidu činjenicu da su se neki pripadnici stranke, na primer rukovodioci pokrajine Štajerske, do poslednjeg trenutka izjašnjavali protiv Prela i suprotstavljali njegovoj nameri da s novim ličnostima osveži partijski vrh.

Ipak, prebrođen je i taj „kritični trenutak“, a Prel je zahvaljujući podršci 90 odsto delegata izabran za novog šefa OVP. Da li se radi o dobronamernosti vrha SPO, ili stavu da po svaku cenu bude uspostavljena koalicija dveju najjačih partija, teško je reći, ali ostaje činjenica da su i ovoj novoj koalicionoj vladi ključni kabineti pripali OVP, iako su socijalisti bili pobednici na izborima. Zbog takve prakse na udaru kritika svojevremeno se našao i prethodni kancelar Guzenbaun, kome su zamerali da je „mek“ i „željan vlasti“, jer je pristao da važne ministarske funkcije da koalicionom partneru, urpkos pobedi socijalista.

Dakle, ovaj ustupak ponovio je i novi šef socijalista Fajman. Prel, pored položaja vicekancelara, vodi i Ministarstvo finansija, resor koji se, što se državnih poslova tiče, smatra najsnažnijim. Ministarka unutrašnih poslova iz prethodne vlade Maria Fekter zadržala je tu funkciju, dok je privredni resor preuzeo Rajnhold Miterlener, dosadašnji generalni sekretar Privredne komore Austrije. Ministar pravosuđa je sudija Klaudia Bandion-Ortner poznata po gotovo dvogodišnjem krivičnom postupku protiv rukovodstva BAVAG banke. Novi ministar inostranih poslova je Mihael Špindeleger, koji je do sada u skupštini Austrije bio predstavnik OVP zadužen za spoljnu politiku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari