Od svih pravaca u slikarstvu, meni je nekako najbliži impresionizam zato što je to pravac koji slavi radost života. Moj uzor u slikarstvu je impresionista Klod Mone. On je pred kraj života kupio kuću sa velikim vrtom i osim slikarstva bavio se i uređenjem vrta, priča pirotski slikar amater Dejan Cvetković (41) koji svaki slobodni trenutak koristi da slika, najviše pejzaže, ali u poslednje vreme i portrete. Osim slikarstva bavi se i hortikulturom.

Dejan je zaposlen u računovodstvu fabrike „Tigar Tajers“ u Pirotu, a već 25 godina je u svetu slikarstva. Član je Udruženja likovnih umetnika amatera „Pirgos-art“ i Udruženja „Tigar-art“ koje deluje u fabrici u kojoj radi.

– Slikarstvom sam počeo da se bavim pre dve i po decenije. Počeo sam da proučavam svetske slikare i njihova dela. U svojoj biblioteci imam mnogo monografija o mojim omiljenim umetnicima. U početku sam radio najpre nešto jednostavnije, a onda i složenije tehnike. Često sam neke od tih slika kojima sam bio nezadovoljan u početku bacao i radio onda nove – kaže Dejan.

Do sada je imao samo jednu samostalnu izložbu u Galeriji Muzeja Ponišavlja i nekoliko kolektivnih izložbi sa „Pirgos-artom“.

– Učestvovao sam i na godišnjim izložbama Društva likovih umetnika i pedagoga Pirota. Pre nekoliko godina „Tigar-art“ je organizovao Školu portreta na trgu u centru grada na kojoj sam i ja učestvovao. Kao član „Pirgos arta“ bio sam nedavno na Republičkoj smotri amatera u Čačku – kaže Dejan.

Baš kao i njegov slikarski uzor, Dejan se, kaže, osim slikarstva, bavi i hortikulturom. Sam osmišljava vrtnu arhitekturu i raspored biljaka u vrtu pored kuće u kojoj živi.

– Trudim se da u vrtu imam uvek nešto interesantno i aktuelno za određeno doba godine. Rad u vrtu, posebno kad od rastinja oblikujem određene forme, opušta me i smiruje, baš kao i slikarstvo. Uživam u lepoti moga vrta – kaže Dejan.

– Volim da slikam motive svog grada, ali i okoline, sela pored Pirota i Beograda gde živi moja sestra. Naročito volim da slikam onako kako je to nekad izgledalo. Ima tu neke nostalgije za prošlim vremenima. U poslednje vreme pokušavam da na mojim pejzažima uklopim raniju arhitekturu i taj urbani izgled grada. Radim kod kuće. Imam svoj kutak gde stvaram. Uspevam da uskladim obaveze na poslu sa slikarstvom. Slikam uglavnom vikendom ili praznikom, uvek kad imam slobodno vreme i kad imam inspiraciju – kaže Dejan.

Uskršnja jaja

– Učestvovao sam do sada na svim izložbama uskršnjih jaja koje je organizovao Muzej Ponišavlja u Pirotu. Od osam izložbi, na tri sam osvajao nagrade za najbolje odslikano uskršnje jaje. Za ovogodišnju izložbu spremio sam kolekciju od 34 odslikana jajeta, od kojih je jedno glavno. Cele godine se spremam za tu izložbu. Na nagrađenim uskršnjim jajima bili su motivi Pirota, crkve Svetog Jovana u Krupcu kraj Pirota, zgrade srednjovekovnog Gradića. Ove godine spremio sam uskršnje jaje sa motivima Hilandara – kaže Dejan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari