Posle dve godine muke, posrtanja, nagomilanih dugova Konfekcija „Kluz-Srem“ u Rumi uspeva da nađe nove poslove i odgovori zahtevima probirljivog zapadnog tržišta. Za ovu godinu ugovoreni su poslovi za Nemačku, Francusku, Englesku i Italiju koji su vredni 1,3 miliona evra, a rečje o lon-poslovima.

 Istina, problema sa naplatom na domaćem tržištu ima, zarade kasne, ali čini se da je Kluz vratio nekadašnji ugled, jer im je uspelo da rade i za stranog kupca. To kaže direktor fabrike Dragiša Mićovići dodaje da je fabrika pre dve godine prodata kupcu iz Beograda za 160.000 evra, a ovaj posrnuli rumski pogon je preuzeo više od dva miliona evra duga. Novi vlasnik je uložio oko 1,5 milion evra, nabavio nove mašine, te su krenuli u osvajanje tržišta.

Prema navodima direktora rokovi isporuka se poštuju, a najveći problem su kašnjenja zarada radnicima, jer u međusezonama Kluz je orijentisan na domaćeg kupca, a ovdašnja trgovina kasni sa plaćanjem, pa onda kasne i zarade i tako u krug. Prosečna zarada je 19.000 dinara, ali je januarska plata isplaćena tek pre petnaestak dana. To je nedavno bio i razlog nezadovoljstva unutar fabrike pa je 87 radnika stupilo u štrajk tražeći isplatu zarada. Uprava je ocenila da je štrajk organizovan nezakonito, štrajk je nakon pet dana prekinut, a deset radnika je dobilo otkaze. Predsednica sindikata Marica Dičerdi navodi da je potez uprave ispravan jer je to potvrdio i nalaz inspekcije rada.

– Upozoravali smo da štrajk nije organizovan prema Zakonu o štrajku, a deset radnika nije želelo da prihvati nikakvo objašnjenje za kašnjenje plata, pa su dobili otkaz. Sindikat nije mogao da im pruži nikakvu zaštitu, jer nije bilo zakonskog osnova, smatra predsednica sindikata. Ovde trenutno radi 239 radnika, a nedostaje još pedesetak i stoga je stalno otvoren konkurs za šivače, obučene konfekcionare. Na tržištu rada ovakvih profila nedostaje, te su stoga spremni i da organizuju obuku u fabrici za mlade radnike i tako nadomeste nedostajuće profile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari