Srbija za sada niti želi da finansira bibliotečki i izdavački program u okviru Saveza slepih Srbije, niti da biblioteka postane državna ustanova, kao što je to slučaj u Podgorici, Sarajevu, Banjaluci i Zagrebu, istaknuto je juče na konferenciji za novinare Saveza slepih Srbije povodom odluke Ministarstva kulture da prestane da finansira redovan rad biblioteke za slepe u našoj zemlji i izdavački program za slepe.


Dragiša Drobnjak, sekretar Saveza slepih Srbije, naglasio je da država mora da stvori uslove da se biblioteke za slepe transformišu u javne ustanove.

– Knjige su jedan od ključnih oslonaca slepih i ukoliko država ne izdvoji sredstva, mi nećemo biti u mogućnosti da izdamo knjige na Brajevom pismu ili u audio formatu, ili ćemo izdati nekoliko knjiga simbolično, napomenuo je Drobnjak.

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, ukazao je na činjenicu da je Ministarstvo kulture 40 godina unazad finansiralo rad biblioteke i da je odluka da se s tim prestane diskriminatorska.

– U Srbiji živi oko 12.000 slepih i teže slabovidih osoba. Izgubio sam vid u 11. godini i kada su mi rekli da ću moći da čitam i da idem u školu, osećao sam se kao da sam ponovo progledao. Do prošle godine smo od Ministarstva kulture dobijali devet miliona za bibliotečku i izdavačku delatnost, što s obzirom na okolnosti nije velika cifra, ali ove godine nemamo ni to, napomenuo je Stošić.

Ministarstvo: Podrška preko konkursa

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je juče da preko konkursa koji se raspisuju svake godine finansijski podržava programe i projekte Saveza slepih Srbije i drugih udruženja osoba sa invaliditetom. Ministarstvo kulture je saopštilo da u okviru mogućnosti dozvoljenih budžetom, finansijski pomaže projekte udruženja osoba sa invaliditetom iz cele Srbije. „Specijalna biblioteka ‘Dr Milan Budimir’ nije u sistemu javnih biblioteka Srbije, i ministarstvo ne može finansirati plate zaposlenih, zakup prostorija, režijske i druge troškove, već tu ustanovu i druge može da podrži preko konkursa za razne projekte i programe“, piše u saopštenju. D. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari