Knjiga o vremenu 1

Ako imate želju da počnete da čitate Murakamijeva dela, najbolje krenite od ove knjige – poručuje kritičar “Asahi šimbuna” budućim fanovima jednog od najpopularnijih japanskih književnika.

A tu knjigu, “Ubistvo Komtura” (prvi deo: “Ideja se ukazuje”) Harukija Murakamija, upravo je objavila beogradska “Geopoetika”, u prevodu Nataše Tomić.

I već je u ovom prvom delu romana jasno da je Murakami u “Ubistvu Komtura” uspeo da objedini gotovo sve glavne i prepoznatljive osobenosti svog pisanja uz duboke, slojevite i dalekovide opservacije o savremenom svetu. Glavni junak je slikar, portretista na glasu, koji se posle razvoda povlači u vikendicu svog druga čiji je otac poznati slikar starije generacije. Jednog dana na tavanu pronalazi skrivenu sliku “Ubistvo Komtura”, koja u tradicionalnom japanskom stilu prikazuje istoimenu scenu iz Mocartove opere “Don Đovani”. Njegov izolovan život u divljini biće od tog trenutka ispunjen brojnim misterijama, nesvakidašnjim susretima i čudesnim otkrićima.

„Ovo je knjiga o vremenu – o naporu glavnog junaka da “dovede vreme na svoju stranu” u nameri da ono “postane njegov saveznik” – i o istini, odnosno o nemogućnosti da tragamo za istinom, jer je danas “istina predstava, a predstava je istina”. Možda ipak najznačajnije – ovo je knjiga o stvaranju i razumevanju umetničkog dela, o davanju i primanju, o razmeni. Pitanje za umetnike – Ima li umetničkog dela ako se “čuvamo u stvaranju”? A poruka za uživaoce umetnosti – “skrivena značenja i metafore ne treba objašnjavati rečima. Treba ih shvatiti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari