Okružni sud u Pirotu je nedavno pravnosnažnim rešenjem izrekao prestanak zabrane rasturanja knjige „Poruka čoveku i čovečanstvu“ Aleksandra Cvetkovića. Time je, posle 40 godina, ukinuto rešenje kojim je ovaj isti sud marta 1967. zabranio rasturanje ove knjige, a ujedno je potvrđena i Cvetkovićeva sudska rehabilitacija.

Okružni sud u Pirotu je nedavno pravnosnažnim rešenjem izrekao prestanak zabrane rasturanja knjige „Poruka čoveku i čovečanstvu“ Aleksandra Cvetkovića. Time je, posle 40 godina, ukinuto rešenje kojim je ovaj isti sud marta 1967. zabranio rasturanje ove knjige, a ujedno je potvrđena i Cvetkovićeva sudska rehabilitacija.
– Daleke 1967. po zahtevu Okružnog javnog tužioca u Pirotu Okružni sud je izrekao trajnu zabranu rasturanja moje knjige koju sam štampao o svom trošku. Sud je naredio da se celokupni tiraž te knjige (2000 primeraka) uništi. To je i učinjeno spaljivanjem celokupnog tiraža na lomači, u prisustvu sudske i policijske vlasti. S mojom knjigom se postupilo isto onako kako je u srednjem veku činila inkvizicija katoličke crkve s bogohulnim i jeretičkim knjigama – priča Aleksandar Cvetković, ekonomista u penziji, poreklom Piroćanac koji sada živi u Mataruškoj Banji.
Posle zabrane i spaljivanja njegove brošure život Aleksandra Cvetkovića se iz korena izmenio. Zbog političke nepodobnosti dobio je otkaz u Školi za kvalifikovane radnike u Pirotu u kojoj je radio kao nastavnik.
– Ostavši bez posla, nameravao sam da odem u inostranstvo, ali SUP Pirot je odbio da mi izda pasoš. Komunistička tajna politička policija, zvana UDBA, sačinila je o meni dosije koji me je pratio svuda gde sam potom radio. Uz puno teškoća uspeo sam nekako da se zaposlim u prosveti u Uroševcu. Posle toga u Prištini sam upisao Ekonomski fakultet, na njemu diplomirao, a zatim sam se zaposlio na železnici u Kraljevu. Kada sam se penzionisao preselio sam se u Matarušku Banju – kaže Cvetković.
Cvetković dodaje da njegovim mukama tu nije bio kraj, jer je 1971. završio u zatvoru zbog toga što je tražio da se njegovim roditeljima vrati nacionalizovani lokal.
– Kada sam s tridesetak drugih lica 1971. tražio od Skupštine opštine Pirot da mojim roditeljima vrati nacionalizovani lokal, što je ona u to vreme činila, kažnjen sam kao „kolovođa“ ove akcije, po hitnom postupku, na kaznu zatvora od 20 dana i nju sam izdržao u pirotskom zatvoru – kaže Cvetković.
U obrazloženju Okružnog suda u Pirotu iz 1967. piše da je Cvetkovićeva knjiga zabranjena zbog toga što sadrži „izopačena, alarmantna i lažna tvrđenja koja mogu izazvati uznemirenje građana i ozbiljno ugroziti javni red i mir, da sadrži elemente neprijateljske propagande i da nije zasnovana na marksističkim naučnim osnovama“.
– Pisao sam, pored ostalog, i o kulturnoj revoluciji u Kini i istakao da čovečanstvo ne bi imalo ništa protiv nje da je ona humanistička i da je Mao Cedung treba usmeriti ka humanističkom društvu. Prema mišljenju suda ta moja tvrdnja ugrozila bi javni red i mir. Kako sam saznao, na mojoj strani je bio sudija porotnik Mile Daskalović, ali druge sudije porotnici nisu tako mislili i knjiga je zabranjena i spaljena – kaže Cvetković, dodajući da je knjigu ponovo napisao, ali do sada nije našao izdavača koji bi je štampao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari