Knjige „U spomen Ismetu Rebronji“ Ljiljane Pešikan i „Andrej Žid i poetika“ Nermina Vučelja, koje je izdala novopazarska Narodna biblioteka „Dositej Obradović“, otkupiće Ministarstvo kulture za javne biblioteke u Srbiji. Obe knjige datiraju iz 2009. godine. „U spomen Ismetu Rebronji“ je zbirka radova sa okruglog stola koji je ova institucija organizovala 2009. godine u čast ovog novopazarskog književnika. Knjiga „Andrej Žid i poetika“ je iste godine pobedila na prvom konkursu za prvu knjigu. Novopazarska biblioteka je na konkursu Ministarstva kulture učestvovala samo sa ova dva naslova i za to će dela dobiti oko 800 hiljada dinara koji će biti utrošeni za kupovinu novih naslova.


Među 206 izdavača od kojih će nadležno ministarstvo otkupiti knjige je i Centar za bošnjačke studije iz Tutina. I ovaj izdavač je na konkursu ponudio dve svoje publikacije „Sandžački Bošnjaci“ Muhedina Fijuljanina i „Sandžak multietnička regija“ Esada Džudževića. Ministarstvo će otkupiti 81 primerak ove dve knjige, a izdavačka kuća za to će dobiti 72.410 dinara. Oba naslova iz štampe su izašla prošle godine.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su na konkursu učestvovali izdavači sa ukupno 3.308 naslova, ali da je otkupljeno 1.327 od 206 izdavačkih kuća. U 178 javnih biblioteka u Srbiji naći će se, ove godine, 169.866 primeraka knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari