Bez tog balkanskog i sindroma male zemlje ne mogu ni izbori u Bosni i Hercegovini: do glasova tamošnjih birača najsigurnije se stiže preko otvorene ili zakulisne, stvarne ili tek podrazumevajuće podrške velikih stranih zaštitnika. Pa je obračun između onih koji podršku gube i onih koji imaju šanse da je tek zadobiju degutantan, ali izgleda delatan. Tako i u Bosni i Hercegovini.


Ako je po medijima suditi, vlast Socijaldemokratske partije Zlatka Lagumdžije i Stranke demokratske akcije posle nedavnih, i na čudan način utihlih, narodnih protesta ne može više računati na američku podršku, a za nju se kandiduje nova stranka zanovljenog Željka Komšića i agresivno samokandiduje Stranka za bolju budućnost Fahrudina Radončića, kojoj svojski na karićevski način pomaže list Dnevni avaz, u stvarnom vlasništvu samog Radončića, denuncirajući i razotkrivajući iznenadnu antiameričku retoriku predstavnika dve stranke koje su očito ispucale svoje vreme vlasti.

Operacija „američka ambasada“ ušla je u svoju zapaljivu predizbornu fazu modernim obračunom blogovima između dva niža predstavnika američke ambasade u Sarajevu i, bogami, ako ne uvek najviših, a ono vrlo visokih predstavnika SDP-a i SDA, na koje najviši predstavnici nisu imali primedbi. Na užas Dnevnog avaza. A na zadovoljstvo vrlo poznatog zagrebačkog univerzitetskog profesora, zbilja velikog poznavaoca stare i nove istorije BiH i velikog protivnika SDP-ove „pseudograđanske opcije“ koju naziva i monstruoznom. „Nakon što je gotovo dva desetljeća uživao u figuri američkog mezimca, Zlatko Lagumdžija je vidio svog bloga“.

Naime, direktor Misije USAID u BiH Dejvid Bart i vojni ataše Skot Miler objavili su blog u kome su oštro kritikovali aktuelnu SDP-SDA vlast zato što pomoć od oko pola milijarde evra nije ni pravovremeno ni u očekivanom obimu stigla do žrtava poplava. Aktuelna vlast je i inače izgubila tle pod nogama, pa razložnost ove kritike niko ne spori.

Ali, ima i Lagumdžija svoj blog, pa je američkim službenicima odgovorio žestinom kojom se ne komunicira sa „najjačom silom svijeta i nama prijateljskom zemljom“, kako u svojim saopštenjima ponavlja Fahrudin Radončić i „apsolutno najvećim saveznikom Bosne i Bošnjaka“ dopunjuje ga njegov list Dnevni avaz. Taj list najradije govori o „antiameričkoj histeriji“ koja je i ranije postojala samo se sada otkrila i u SDP-u i u tvrdolinijaškom krugu SDA, čije imenovane pripadnike list naglašeno naziva turskim đacima.

A razmena blogovima zbilja je bila neobično oštra.

Lagumdžija je, prema citatu Raspudića u Nezavisnim novinama: „Mi u BiH nismo se borili samo protiv poplava, nego i protiv birokratskih nepogoda koje su generirane činjenicom da imamo najsloženiji politički sistem sa 13 nesinhronizovanih nivoa vlasti i sa velikim problemom preklapanja nadležnosti. Bilo bi fer da su podsjetili (Bart i MiIer – prim. R.Ć.) javnost kako je taj sistem u Dejtonu napravljen“. I još: „Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan.“

U ime SDA, čije tvrdo krilo na čelu sa Izetbegovićem Radončić optužuje da od Bosne hoće da stvori muslimansku državu i tako je razbija, u ime tog SDA Radončića i Dnevni avaz je iznervirao ministar kulture FBiH Salmir Kaplan i on koristeći se prednostima društvenih mreža: „Šta se dešava sa ovim ljudima iz američke ambasade i USAID-a?“ napisao je Kaplan i dodao da očekuje da im u sledećem obraćanju javnosti zaprete da će „nas bombardovati“ ako ne glasamo za Savez za bolju budućnost i Fahrudina Radončića. „Gospodo Amerikanci, smanjite doživljaj, nije vam ovo ni Avganistan ni Irak!!! Pobrkali ste lončiće“, tako poručuje ministar kulture FBiH.

Što se tiče Milorada Dodika, njega u ovom američkom-antiameričkom kontekstu niko naravno nije pominjao. Njegove su koordinate druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari