Institut za evropske poslove saopštio je da postoji indicija da Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost nije izdala ni jedan sertifikat zaposlenima u Agenciji za borbu protiv korupcije za pristup dokumentima koji, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, imaju oznaku tajnosti.

Institut je od Agencije tražio informaciju o broju zaposlenih koji imaju taj sertifikat, ali je ni posle šest dana nije dobio.

Ako je tačno da niko u Agenciji nema taj sertifikat, postavlja se pitanje kako je moguće da Agencija donosi akt o tajnosti za dokumenta kojima niko od zaposlenih ne može da pristupi, navodi se u saopštenju Instituta za evropske poslove.

Posebno se izražava zabrinutost zbog toga što za Agenciju podaci o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog predstavljaju pitanje nacionalne i javne bezbednosti. Direktor Instituta Naim Leo Beširi istakao je da Agencija mora da objasni građanima zašto su podaci o imovini gradonačelnika Beograda pitanje nacionalne bezbednosti, i kako je moguće da Agencija nema ni jednu osobu sertifikovanu da pristupi dokumentima koje sama proglašava tajnimm. On je pozvao Agenciju da objavi podatke o imovini gradonačelnika Beograda, ili da objasni građanima kako ti podaci utiču na njihovu bezbednost. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari