Ko je Aleksandar Jovičić, naprednjak kome su oduzeti kuća, voćnjak, šuma, škoda, luksuzni satovi...? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages; Ilustracija: Danas

Na zahtev Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Viši sud je nekadašnjem predsedniku opštine Palilula Aleksandru Jovičiću i njegovoj bivšoj supruzi M.K. privremeno oduzeo niz nepokretnosti, novca, luksuznih satova i jedno vozilo, potvrđeno je iz Višeg suda.

Rešenje je doneto 10. oktobara, a sud je doneo odluku o privremenom oduzimanju niza nepokretnosti, kuće, voćnjaka, šume, njiva u okolini Čačka, kao i četiri njive u Borči, zatim skoro 11 miliona dinara, više od 300.000 evra u kešu i drugih deviza. Jovičiću je privremeno oduzeto i pet luksuznih satova i jedna „škoda superb“.

Odluka o privremenom oduzimanju, do okončanja krivičnog postupka protiv Jovičića, doneta je imajući u vidu da postoji očigledna nesrazmera između zakonitih prihoda iz radnog odnosa Jovičića i njegove bivše supruge i prihoda iz njega.

Drugim rečima, sud je procenio da Jovičić svoju pozamašnu imovinu nije mogao da stekne od prijavljenih prihoda.

Aleksandar Jovičić je uhapšen početkom juna 2021. godine, dok se nalazio u drugom mandatu predsednika beogradske opštine Palilula.

On je tada uhapšen, zajedno sa još sedam osoba, zbog sumnje da su sa namerom omogućili nelegalne radove u opštini Palilula.

Prilikom pretresa Jovičićevog stana policija je pronašla 350.000 evra u kešu koji su mu oduzeti zbog sumnje da potiču od izvršenja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

Zanimljivo je da je Jovičić tada ovu svotu pravdao time da ju je zaradio od poklona koje je dobio kada je pravio svadbu.

„Danas“ je tada od izvora iz Srpske napredne stranke došao do saznanja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neposredno pre hapšenja „prozivao“ Aleksandra Jovičića na sednici Predsedništva SNS upravo zbog priči o zloupotrebi položaja.

Prema saznanjima Danasa, Jovičić je u stranci sve do samog hapšenja slovio za čoveka „veoma bliskom“ ministru odbrane i članu Predsedništva SNS Nebojši Stefanoviću, ali se i on „odrekao“ Stefanovića kada su odbori naprednjaka izjašnjavali o radu funkcionera.

Nakon hapšenja Jovičić je dao ostavku na mesto predsednika opštine Palilula.

On je u svom obrazloženju naveo da ostavku podnosi jer njegov ostanak na mestu predsednika opštine može da bude otežavajuća okolnost za funkcionisanje iste. Nije propustio da napomene da će on i pored svega ostati lojalan politici Aleksandra Vučića kao i da mu je žao što što je svojom lakovernošću izneverio Vučića koji je imao ogromno poverenje u njega.

U februaru 2024, u Višem sudu u Beogradu, počelo je suđenje u postupku protiv Jovičića i devet njegovih saradnika za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom.

On je na suđenju negirao krivicu izjavivši da nije posredovao, niti je tražio novac, niti je uticao na D.V. da utiče dalje na građevinske inspektore, za koje je rekao da su potpuno samostalni u svom radu.

Autohtoni naprednjak

Aleksandar Jovičić je rođеn 1987. godine u Srеbrеnici, a ističe da od 1992. živi na Tašmajdanu.

Navodi da je završio Tehničku saobraćajnu školu, a da je od 2008. do 2011. bio na Visokoj poslovnoj školi u Beogradu, gde je stekao zvanje ekonomiste strukovnih studija. Trenutno je na postdiplomskim studijama. U izbornim listima kao zanimanje navodi da je diplomirani ekonomista.

Pre ulaska u politiku radio je u slovenačkoj firmi “Gorenje”, kao menadžer prodaje.

Za razliku od mnogih naprednjaka koji potiču iz Radikalne stranke ali i mnogih stranaka koje su činile vlast pre 2012. godine, u politiku jе ušao 2008. godinе, kada je postao član Srpske napredne stranke. Bio je predsednik omladine SNS, potpredsednik Izvršnog odbora, kao i šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Beograda.

Bio je član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Nakon parlamentarnih izbora, održanih u martu 2014. godine, postao je narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Posle izbora 2016. postao je predsednik beogradske opštine Palilula. Na toj funkciji ostao je i nakon izbora u junu 2020. godine, sve do 28. juna 2021. kada je dao ostavku nakon hapšenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari