Ko je Anđela Petrović, v. d. direktorka OŠ "Vladislav Ribnikar"? 1Foto: Facebook / EU Info Point Novi Sad

„Ponos si naše škole, kolege te mnogo vole. Ovu si nastavu obogatila, hvala ti Anđo mila. Vrlinama ti nema broja, biramo te za heroja.“ Tako glasi deo pesme o učiteljici Anđeli Petrović, koju su napisale njene kolege iz OŠ „Danilo Kiš“ u Beogradu, kandidujući je pre tri godine za nagradu „Oni su heroji“.

Konkurs za dodelu ovog priznanja rapisala je Delegacija Evropske unije sa ciljem da se prepoznaju i nagrade najistaknutiji pojedinci tokom pandemije korona virusa, a koje su predložili njihovi sugrađani, prijatelji ili porodica.

Među 15 odabranih Anđela Petrović je po broju ljudi koji su za nju glasali bila te 2020. na drugom mestu, a status heroja zaslužila je zbog svog angažmana tokom onlajn nastave.

Ona je bila jedna od nastavnika koji su u vreme nastave na daljinu snimali časove koji su emitovani putem javnog servisa.

Sa mesta učiteljice sa dvodecenijskim stažom u obrazovanju Petrović je pre nekoliko dana postavljena za v. d. direktorku OŠ „Vladislav Ribnikar“, nakon što je posle vanrednog inspekcijskog pregleda razrešena dugogodišnja direktorka te škole Snežana Knežević.

Petrović na čelnu poziciju vračarske osmoletke dolazi posle masovne pucnjave u kojoj je ubijeno devet đaka i školski čuvar i za sada ne želi da otkriva planove, niti da li će se kandidovati za direktorku.

Mandat vršioca dužnosti traje najduže šest meseci i u tom roku treba da bude izabran novi direktor škole.

Govoreći o svom iskustvu u držanju TV časova, Anđela Petrović je više puta ističala da nije imala dilemu kada se odlučila da se prijavi i da se trudila da pomogne đacima da u novonastaloj situaciji što lakše savladaju lekcije. U svemu tome imala je i podršku svoje porodice. Kaže da se nije se plašila da bi se mogla zaraziti korona virusom.

Mediji su pisali i o iznenađenju koje su joj priredili njeni četvrtaci, nakon što je pred sam kraj školske godine zbog povrede noge morala na bolovanje.

Deca su se okupila u parku nedaleko od zgrade u kojoj živi, držeći u rukama ispisane reči poruke: „Učiteljica posadi seme koje ostaje za ceo život. Hvala vam na znanju, trudu, ljubavi, pažnji koju ste nam pružili. Volimo vas puno! Vaša deca! Generacija 2010/11“.

Prema pisanju RTV Novi Pazar Petrović je rođena i odrasla u Novom Pazaru u starogradskoj porodici.

Deda joj je bio Nikola Vuletić, čuveni zlatar i kujundžija, a otac službenik u banci. Majka je penziju dočekala na mestu nastavnice srpskog jezika, a brat predaje muzičku kulturu.

U Novom Pazaru završila je Osnovnu školu “Bratstvo” i gimnaziju prirodno-matematičkog smera, a diplomirala je na Učiteljskom fakultetu u Prizrenu.

U svojoj dvadesetdvogodišnjoj karijeri radila je u tri osnovne škole i ostvarila zapažene rezultate u raznim sferama obrazovanja. Učesnica je mnogih tribina, projekata i naučnih skupova.

Oni koji je poznaju kažu da je posvećana i odgovorna, predusretljiva, da je u školi u kojoj je radila do skoro unela brojne novine. Kažu i da nije članica nijedne političke stranke.

Udata je i majka troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari