Ekološki "terorista" i instruktor ronjenja: Ko je Bojan Simišić, organizator protesta ispred RTS-a? 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Ovog leta u centru pažnje su brojni ekološki protesti, usmereni protiv iskopavanja litijuma, ali i ekološki aktivisti koje od nedavno nazivaju i „ekološkim teroristima“. Jedan od njih je i Bojan Simišić, osnivač jednog od najvećih ekoloških pokreta u Srbiji, Eko straže.

Simišić i njegova Eko straža su među najglasnijima u protivljenju otvaranju rudnika litijuma u Srbiji i poslovanju kompanije Rio Tinto.

Zbog ovoga je, nakon velikog ekološkog protesta u Beogradu 10. avgusta, u velikom talasu hapšenja i privođenja aktivista privedeno i njih petoro iz Eko straže.

Nedavno je Simišić na zvaničnom Instagram nalogu Eko straže objavio da je Viši sud u Beogradu izdao nalog za privođenje njegove supruge.

On je tom prilikom u video snimku, pokazujući papir sa imenom supruge, izjavio da ona nema nikakve aktivne veze sa Eko stražom, osim što vodi akciju „Spasimo voćare“, ali ne učestvuje aktivno u „trenutnim akcijama“.

Na obraćanje Simišića, reagovao je Viši sud koji u demantiju naveo da se aktivista na snimku prikazuje „sudsko obaveštenje“ a ne „nalog za privođenje“,

Pod „trenutnim akcijama“ mislio je na protest ispred RTS-a organizovan 1. septembra, na kojem je izjavio da ta televizija nije servis svih građana već SNS-a.

„U kakvoj onda državi živimo, ako mene hapse zato što kažem da je stanje u Srbiji već katastrofalno takvo kakvo jeste. Mi smo kao organizacija napravili najveću akciju čišćenja na preko 300 lokacija u Srbiji. A mi smo onda ti špijuni“, izjavio je on tom prilikom.

Ovaj protest je, prema podacima Arhiva javnih skupova, posetilo oko 4.000 ljudi.

Pokret „Kopaćemo“, od strane dela javnosti smatran „fantomskim“, koji se zalaže za iskopavanje litijuma u Srbiji neposredno pre održavanja protesta ispred RTS-a je sastavio listu „ekoloških terorista“ na kojoj se našao i Bojan Simišić.

Simišić je Eko stražu osnovao 2019. godine i do 2023. funkcionisali su kao neformalna grupa građana.

Pokret je započeo kao Facebook stranica sa ciljem informisanja javnosti o kvalitetu vazduha; stranica je, kako navode na sajtu Eko straže, brzo stekla veliku popularnost, pa su 2020. godine organizovali i prvi „Protest za bezopasan vazduh“.

Na protestu je upućen zahtev Vladi Srbije da pre svega prizna veliki problem sa aerozagađenjem, a zatim i započne proces rešavanja problema.

Protest za bezopasan vazduh se do početka 2023. održao šest puta, a najmasovniji, koji je bio treći po redu, imao je oko 30.000 učesnika.

Simišić je diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, trenutno je na master studijama iz oblasti ekološke politike.

Pre nego što je postao aktivista, radio je kao menadžer projekata u različitim dizajnerskim studijima.

Trenutno radi kao projektni menadžer u sopstvenom studiju za dizajn i digitalni marketing – Whale Shark Studio

Pored svega, Simišić je i instruktor ronjenja od 2012. godine, a trenutno radi kao instruktor ronjenja u jednom centru u Grčkoj, gde je angažovan tokom letnje sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari