Ko je dao dozvolu da se pravdaju izostanci deci koja prisustvuju priredbi u organizaciji fondacije SNS? 1Foto FoNet Aleksandar Barda

„Direktori nisu u obavezi da obaveštavaju školsku upravu o odlasku na bilo kakve manifestacije, kao i za organizaciju, odnosno odlazak u pozorišta, bioskope, kulturno-umetničke programe, a za to odeljenske starešine pribavljaju saglasnost roditelja“, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete, odgovarajući na naše pitanje da li je Školska uprava Beograd upoznata sa održavanjem današnje priredbe ispred Starog dvora koju je organizovala fondacija Srpske napredne stranke „Za srpski narod i državu“.

Novogodišnji događaj, kako su ranije najavili iz te fondacije, organizovan je za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, decu nacionalnih manjina, kao i svu decu Beograda, koje su pozvali na muzički koncert, predstavu i dodelu novogodišnjih paketića.

Ipak, spisak učesnika ovog događaja koji je podeljen na društvenim mrežama mnogima je izgledao kao da se neko šali, jer su među izvođačima najavljeni Jelena Karleuša, Leksington bend, Nikola Rokvić, uz Leontinu, Tijanu Dapčević, Gocu Tržan, kao i obraćanje izaslanika Srpske pravoslavne crkve.

Da nije reč o šali za Danas je potvrdio roditelj učenika jedne beogradske osmoletke, koji kaže da sam poziv nije video, ali da im je učiteljica u roditeljsku viber grupu prosledila obaveštenje direktorke škole o održavanju pomenute manifestacije, koje je, kako im je rečeno, stiglo od uprave Grada Beograda.

U dopisu objavljenom u Fejsbuk grupama koje okupljanju prosvetne radnike stoji da se za učenike od prvog do četvrtog razreda 29. decembra organizuje priredba ispred Skupštine RS i da je potrebno da učitelji o ovoj aktivnosti obaveste roditelje.

Takođe piše da zainteresovani učenici dolaze sa roditeljima na priredbu, a odeljenjske starešine treba da im opravdaju izostanak sa nastave tog dana.

Na pitanje da li je Školska uprava Beograd dala saglasnost da se učenicima koji budu prisustvovali današnjoj manifestaciji opravda izostanak iz škole, iz Ministartstva prosvete su nam odgovorili da se „nikada ne ide nigde ako nema saglasnosti roditelja, svakog pojedinačno“, a da evidenciju o izostancima vodi rukovodstvo škole i odeljenjske starešine, a ne školska uprava.

Iz Fondacije „Za srpski narod i državu“ do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili Danasu da li im je Ministarstvo prosvete dalo saglasnost da obaveste škole i pozovu učenike od prvog do četvrtog razreda da učestvuju u današnjoj manifestaciji ispred Starog dvora, kao i da učitelji opravdaju izostanke deci.

Bez komentara je ostalo i naše pitanje smatraju li primerenim da na ovakvoj manifestaciji učestvuju izvođači poput Jelene Karleuše, Leksington benda i Nikole Rokvića.

Kako je Danas pisao, iz PR službe gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nisu nam odgovorili da li on ima veze sa organizacijom ovog događaja. Sam skup nije najavljen na sajtu Skupštine grada.

Stoga je nejasno odakle je pojedinim direktorima beogradskih osnovnih škola upućen poziv i uz čiju saglasnost je sugerisano učiteljima da opravdaju izostanke deci koja će prisustvovati novogodišnjoj priredbi.

U nekoliko prestoničkih osmoletki su nam kazali da o ovom događaju nisu obavešteni, a to nam je potvrdilo i više učiteljica iz škola sa teritorije Rakovice, Palilule i Novog Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari